U Kotoru održan i prvi “PARLAMENT RIBA”

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 03. srpnja 2016. - 11:31
Autor: 

foto: Dusko Miljanic

Drugi dan XXIV. Kotorskog festivala pozorišta za djecu, protekao je očekivano dobro, veselo, razigrano!
U jutarnjim satima u okviru promocije igre CLOCKWORK BRIEFCASE, izvršena je uspješna deaktivacija bombe! Publika je mogla bez straha, pogledati bogat prateći program, koji su ispunili predstava “U potrazi za Ljubicom”, izložba ilustracija Svetlane Lole Miličković i promocija bajke “Krtica i Sunce”.

Na glavnom programu održan je prvi “PARLAMENT RIBA”, Kurteatar Biterfeld Desau - roslau iz Njemačke u režiji Regule Steiner-Tomić.

Nazočni na predstavi su sinoć zajedno s njemačkom trupom uplovili u podvodni svijet, kroz kojih ih je vodio lik djevočice Marine. Na tom putovanju ona ih je upoznavala s vodenim životinjama, čarobnjakom zvani Vodni muž, ali i kraljicom plastike, koja prijeti uništenju podvodnog staništa. Edukativno-angažirana predstava, imala je cilj narušiti fiktivni kosmos kazališta, iz želje da djeci pored šarolikog podvodnog svijeta, pošalje poruku i ukaže na problem zagađivanja životne sredine.

Glumci su nastojali truditi se govoriti na našem jeziku, uvodeći u predstavu dva lika nazočna samo putem video instalacije. Prikazan je igrano - dokumentarni video sniman u Boki Kotorskoj, koji eksplicitnom kritikom označava važnost problema, u kontekstu naše zemlje.

Pored ozbiljnosti teme kojom se predstava bavi, propraćena je glazbenim i plesnim numerama. Volonteri festivala su se u posljednjoj sceni pridružili glumačkoj ekipi na pozornici, dajući svoju riječ u parlamentu riba, da neće zagađivati prirodu.

Ko nije bio u prilici da nazoči “Parlamentu riba”, na trećem danu festivala u 20 sati u Kulturnom centru može pogledati “Čudovište iz smeća”, koja se bavi istom tematikom, i nastavlja putovanje morskim svijetom. Za malo starije u 21.30 sati na Ljetnjoj pozornici bit će odigrana predstava “Pola pola”, i isrpičana priča o odrastanju, razvodu roditelja i prijateljstvu. U sklopu pratećeg programa, u Katedrali sv. Tripuna,  publika će imati priliku pratiti koncert povodom otvaranje Festivala gudača, na kojem će se predstaviti gudački kvartet Vollmond. Na Pjaci od kina u 19:30 sati  predstava iz Banja Luke, “Smiješno putovanje”, a u 20:30 na istom mjestu promocija stihobojanke “SLANE PJESME”, Dejana Đonovića.