Tivćanke nagrađene za dizajn prvog hotela kompleksa Luštica Bay

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 19. lipnja 2015. - 23:01
Autor: 

Luštica Development AD i Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) predstavili su danas nagrađena arhitektonsko-urbanistička rješenja s međunarodnog konkursa za dizajn Promenada hotela, prvog od sedam hotela koliko će biti izgrađeno u turističkom kompleksu Luštica Bay, u zalivu Trašte nadomak Tivta.

Prvu nagradu i iznos od 15 hiljada eura osvojio je autor Aron Džentri /Aaron Gentry/, TVS Design, iz Atlante, USA. Drugoplasirani je rad grupe autora arhitektonskog biroa iz Podgorice STUDIO GRAD, koji je nagrađen sa 12 hiljada eura. Treću nagradu su podijelili autorke iz Tivta Iva Petković i Anđelka Badnjar Gojinić, (uz tehničku podršku 3D Vizualization EDIT) i AF Studio iz Londona. Oni su nagrađeni iznosima od po sedam hiljada eura. Žiri je donio odluku o otkupu dva rada i to autorskog tima MITARH DOO iz Beograda i HCP Architecture & Engineering, iz Malage u Španiji.

Izvršni direktor Kompanije Luštica Development, Daren Gibson /Darren Gibson/, čestitao je dobitnicima.

Imajući u vidu kvalitet pristiglih radova, žiri je imao jako težak zadatak. Mi smo veoma zadovoljni nagrađenim rješenjima i posebno razradom detalja u prvorangiranom dizajnu. Promenada hotel na šetalištu marine će biti prvi od sedam koliko planiramo u našem turističkom kompleksu, i predstavlja važnu prekretnicu u valorizaciji ove nove zajednice na Jadranu“, rekao je Gibson.

Predsjednik žirija Predrag Jelušić podsjetio je da poziv za učestvovanje na konkursu koji je trajao od 31. marta do 2. juna, bio poslat na 14 adresa.

„Jako je značajno što su od četiri nagrađena rada, dva iz Crne Gore. Ministarstvo će i ubuduće nastojati da nastavi i dodatno unaprijedi praksu organizacije urbanističko-arhitektonskih konkursa, kao prilike za afirmaciju kvaliteta i identiteta arhitektonske produkcije u Crnoj Gori. Na ovom putu očekujemo partnerstvo i participaciju stručne javnosti i udruženja, kao i investitora“, rekao je Jelušić.

Direktor sektora planiranja i dizajna Luštica Development i član žirija Omar Farid izrazio je zadovoljstvo kvalitetom radova i najavio da će kompanija odmah početi sa izradom glavnog projekta.

Nagrađeni radovi su ispunili naša očekivanja kako u pogledu arhitektonskog rješenja, tako i u pogledu funkcionalnosti i izvodljivosti. Prvonagrađeni rad je zadovoljio i kriterijume kada je u pitanju dizajn unutrašnjosti objekta“, rekao je Farid.

Na međunarodni pozivni projektni jednostepeni nenanonimni konkurs za izbor arhitektonsko-urbanističkog rješenja koji je završen 2. juna stiglo je šest radova.

Radove je ocjenjivao žiri u sastavu: predsjednik Predrag Jelušić i Sanja Lješković MitrovićOmar Farid, direktor sektora planiranja i dizajna u Luštici Development, Hani Ajad /Ajad/, stariji potpredsjednik za planiranje destinacija u “Orascom Development Holding” i Peri Braun /Perry Brown/, stariji potpredsjednik firme WATG.

Konkurs je raspisan sa ciljem da se izabere najbolje i najcjelishodnije idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje koje će na najefikasniji način valorizovati ukupni potencijal prostora i turističkog naselja kao cjeline i ostvariti skladnu arhitektonsku formu sa kvalitetno definisanom funkcijom. Ponuđena rješenja trebalo je da obezbijede i efikasnu funkcionalnu organizaciju u skladu sa namjenom kao i gostoljubiv proizvod u skladu sa standardima i pozicijom objekta, te da na kvalitetan način uvaže i nadgrade postojeći arhitektonski i pejzažni kontekst, i obezbijede održivi pristup u dizajnu.

Predmet javnog konkursa je bio izrada idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja hotela sa maksimum 50 smještajnih jedinica kategorizacije minimum 4 zvjezdice i kondo hotela sa oko 60 smještajnih jedinica kategorizacije 5 zvjezdica u sklopu turističkog naselja na lokaciji neposredno uz marinu. Prateći sadržaji hotela (restorani, barovi, business i spa/wellnes centri) moraju da budu kategorije 5 zvjezdica.

Lokacija hotela, čija izgradnja je na osnovu dizajna i dozvole, planirana da počne u četvrtom kvartalu ove godine, je na promenadi (šetalištu) marine što osigurava njen izuzetan položaj u odmaralištu. Konkursom je traženo da autori daju rješenja i onih sadržaja koji su važni za kvalitetno funkcionisanje marine, poštujući i obavezu uređenja terena za javno šetalište Lungo mare. Predviđeno je takođe da se u prizemlju svih objekata koji izlaze na marinu planiraju i komercijalni sadržaji kao dopuna turističkoj ponudi kompleksa.