Tivat uskoro član Foruma gradova Jadransko-jonske regije

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 08. veljače 2019. - 10:14
Autor: 

U drugoj polovici godine Općina Tivat postat će punopravan član Foruma gradova Jadransko-jonske regije, koji ima za cilj izgradnju i razvoj ekonomskog, socijalnog i kulturnog nasljeđa gradova regije i suradnju na putu europske integracije zemalja – dogovoreno je na jučerašnjem sastanku u Općini Tivat.

Predsjednik Općine, dr. Siniša Kusovac i potpredsjednici Dejan Maslovar i Ilija Janović o priključenju Forumu razgovarali su s predstavnicima Jadransko-jonske inicijative, Ivanom Ivaniševićem, generalnim direktorom za multilateralne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore; Đuzepeom Kavanjom /Giuseppe Cavagna/, direktorom Odjela za Zapadni Balkan i Jadran u Ministarstvu vanjskih poslova i međunarodne suradnje Italije; Pavlom Jankovićem, načelnik Odjela za regionalne inicijative u Ministarstvu vanjskih poslova Srbije, ambasadorom Fabijom Piljiapokom /Fabio Pigliapoco/, bivšim generalnim sekretarom Jadransko-jonske inicijative i sadašnjim glavnim savjetnikom u inicijativi; Vanom Vojinović, direktoricom Direkcije za regionalne i druge međunarodne organizacije u MVP i savjetnicom Borkom Marinović.

“Tivat, kao prestižna turistička i investiciona destinacija, posljednjih godina na prepoznatljiv način doprinosi promociji turističkih i kulturnih potencijala crnogorske obale kroz sinergiju tradicionalnog i elitnog turizma, te je stoga Opština zainteresovana da bude član ovakvog foruma gradova”, rekao je predsjednik Kusovac.

Ivanišević je istakao važnost uključenja Tivta, kao Općine koja prednjači u turističko-investicijskom razvoju, u Forum koji broji oko 60 gradova iz sedam zemalja s izlazom na Jadransko i Jonsko i pomaže u ostvarivanju bilateralne i multilateralne suradnje.

Forum gradova blisko surađuje s Jadransko-jonskom inicijativom, koja je značajan mehanizam povezivanja devet zemalja Jadransko-jonskog regije na putu ka EU (Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Italija, Slovenija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija i Srbija). Radi se o povezivanju i suradnji u različitim oblastima: univerzitetska suradnja, plavi rast/pomorska suradnja, održivi turizam i kultura, civilna zaštita i zaštita životne sredine, prometna i energetska povezanost.

Crna Gora predsjedava inicijativom do svibnja ove godine. To je drugo predsjedavanje naše zemlje od obnove neovisnosti, a treće od postojanja inicijative. Kao mediteranska i jadranska zemlja, “Crna Gora smatra da su Jadransko i Jonsko more najveći prirodni, ekonomski i razvojni resursi, zbog čega je pristupila inicijativi kao regionalnoj strukturi koja u primarnom fokusu ima valorozaciju potencijala i promociju zajedničkih vrijednosti država koje izlaze na dva mora”, zaključio je Ivanišević.