Tivat spreman za turističku sezonu

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 10. lipnja 2021. - 10:37
Autor: 

„Aerodrom Tivat predstavlja glavnu kapiju naše turističke privrede,  na koju u Tivat uđu brojni turisti i gosti, zato je posebno važno da smo uspjeli uvesti red u uslugu taksi prevoza. Sada imamo uređen sistem, koji će nadamo se funkcionisati i taksisti neće biti u prilici da presreću goste, već će na dolaznom terminalu raditi punkt sa kojeg će ova usluga biti koordinisana“ – rekao je predsjednik Općine Tivat Željko Komnenović otvarajući drugi po redu sastanak Koordinacijskog tima za pripremu i praćenje turističke sezone.

„Jedan smo problem riješili, ali su tu druge oblasti koje moramo urediti, poput nekontrolisanog i neuređenog sidrenja jahti u zalivu“, istakao je Komenović. Sastanku je na poziv predsjednika prisustvovao Željko Lompar, inspektor sigurnosti pomorske plovidbe, a dogovoren je radni sastanak kako bi se definirali daljnji koraci ka nadležnim institucijama u reguliranju ove oblasti.

Predsjednik je najavio i potpisivanje sporazuma s JP za upravljanje morskim dobrom na osnovu kojeg bi Općina Tivat gazdovala pristaništem Pine i samim tim poput dobrog domaćina raspolagala ovim važnim gradskim resursom. 

„Prema posljednjim statističkim podacima koje TO Tivat obrađuje svakog petka, u Tivtu je na taj dan boravilo oko 1800 turista, što je 52% ostvarenog turističkog prometa iz istog perioda 2019. U toku je regionalna „Roadshow“ kampanja u Albaniji, Sjevernoj Makedoniji i na Kosovu. Krenuli smo i sa intenzivnom digitalnom kampanjom na tržištima Srbije i BiH“ - rekla je direktorica TO Tivat Danica Banjević i najavila posjet studijske grupe iz Kazahstana.

Po riječima direktorice Doma zdravlja Tivat dr. Danice Stevović epidemiološka situacija u Tivtu je zadovoljavajuća. U Tivtu su na jučerašnji dan registrirane 22 osobe pozitivne na koronavirus. Do tog trenutka dano je 7690 prvih i drugih doza cjepiva. Ustanovljena je e-mail adresa na koju mogu pisati turisti koji borave u Tivtu, a kojima je rezultat PCR testa neophodan za povratak u matičnu zemlju. Pravo da se cijepe u tivatskom Domu zdravlja imaju samo stranci s privremenim ili stalnim boravkom u Crnoj Gori i lica s diplomatskim ispravama. „Narednih dana očekujemo da će se izabrani ljekari za odrasle vratiti u svoje prostorije. Naime zbog malog broja covid pacijenata, covid ambulanta će biti uspostavljena u kontejneru koji se nalazi kod ulaza Hitne medicinske pomoći. Na ovaj način vraćamo se našem ustaljenom rasporedu“ – istakla je dr. Stevović.

„Inspekcijski nadzor u Tivtu biće pojačan od 10. jula, kada će osim domicilnih inspektora Uprave za inspekcijske poslove u Tivtu, biti angažovani i inspektori iz drugih opština“, rekla je Višnja Orban koordinatorica Uprave za Tivat i Kotor. Orban je naglasila da će pojačan nadzor biti vršen u oblasti turizma. Sekretarka za inspekcijski i komunalni nadzor u Općini Tivat Jelena Šćekić navela je da je proteklih dana na Aerodromu Tivat izrečeno prekršajnih naloga u vrijednosti od 3.500€, dok je ispisano sedam naloga za nepropisno parkiranje. „Posebnu smo pažnju posvetili uvođenju reda u taksi prevoz i imamo rezultate. Posebno zahvaljujem kolegama iz Granične policije, OB Tivat, Aerodroma Tivat, Parking servisa i Komunalnog, jer smo uspjeh izvojevali saradnjom i koordinacijom“, istakla je Šćekić.

Riječi hvale za suradnju s lokalnom upravom imao je i komandir Odjeljenja bezbjednosti u Tivtu Danilo Ivanović. On je najavio kadrovsko pojačanje na terenu i otvaranje još jednog pozorničkog reona u pješačkoj zoni Tivta. Da je sezona polako krenula svjedoče i podaci poduzeća „Parking servis“. „Povećan je pritisak na parking u Arsenalskoj ulici. Od ponedjeljka radi i parking preko puta Doma zdravlja, a u planu je postavljanje horizontalne signalizacije na parkingu na Aerodromu, kako bismo ga uredili i potpuno spremno dočekali jek sezone“, naglasio je direktor ovog poduzeća Slaviša Ognjanović.

Iz Centra za kulturu i JU „Muzej i galerija“ potvrđuju da je kulturni program spreman, a krajem lipnja bit će dostupan i cjelokupni program „Purgatorija“. Radio Tivat narednog tjedna otpočinje s emitiranjem ljetne šeme radijskog programa, a već prepoznatljiv „Radio suncobran“ ovog će se ljeta emitirati s terase hotela „Magnolija“.

U radu Koordinacijskog tima sudjelovali su potpredsjednici Općine Goran Božović i Vladimir Arsić, direktori poduzeća čiji je osnivač Općina Tivat i predstavnici organa, ustanova i institucija čiji rad utiče na tijekove odvijanja turističke sezone u Tivtu.