Tivat izborio povoljniju epidemiološku situaciju

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 18. ožujka 2021. - 12:52
Autor: 

U Tivtu su od danas i službeno  na snazi nešto blaže epidemiološke mjere, a povoljniju epidemiološku situaciju građani Tivta su izborili discipliniranim  ponašanjem i poštovanjem važećih mjera, zaključeno je na sastanku Općinskog tima za zaštitu i spašavanje, kojim je predsjedavao Milorad Giljača, v.d. komandir Službe zaštite. Mjere su ublažene odlukom Ministarstva zdravlja, na način što je dozvoljen rad privrednih društva i poduzetnika koji se bave trgovinom neprehrambenih proizvoda i pružanja usluga (prodavnice obuće i odjeće, kozmetički, frizerski saloni i sl.).

Po evidenciji Epidemiološke službe Doma zdravlja, u Tivtu je trenutno 106 oboljelih od koronavirusa, dok je vrijednost kumulativne stope incidencije 862 na 100.000 stanovnika. „Ukoliko se ovaj trend pada nastavi, možemo očekivati da Tivat iz treće pređe i u drugu grupu“, rekla je epidemiologinja dr. Jelena Mršulja. U tivatski Dom zdravlja pristiglo je nešto manje od 279 doza kineskih vakcina i narednih dana sprovodit će se imunizacija sugrađana starijih od 80 godina. Do sada je oko 30% zaposlenih u Domu zdravlja primilo vakcinu protiv koronavirusa.

Zaposleni u Sekretarijatu za inspekcijski i komunalni nadzor redovno vrše kontrolu gradilišta, trgovinskih objekata, javnih površina... i ove aktivnosti bit će nastavljene i u narednom periodu. Na gradilištu u Krašićima naplaćene su dvije kazne zbog nepoštovanja mjere obveznog nošenja zaštitne maske. Iz Uprave za inspekcijske poslove priopćeno  je da je u periodu od 5. 3. do 17. 3. izvršeno 513 inspekcijskih nadzora. Donijeto je 13 rješenja o kontaktu i 163 rješenja o samoizolaciji. Inspektori su obišli 16 gradilišta, a na tri gradilišta su utvrđene nepravilnosti i izrečeni prekršajni nalozi u ukupnom iznosu od 7.500€.

U proteklih sedam dana službenici Odjeljenja bezbjednosti Tivat izvršili su kontrolu 295 lica, kojima je izrečena mjera o samoizolaciji, a u istom periodu podnijete su četiri krivične prijave protiv pet lica zbog krivičnog djela nepostupanja po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti. Pripadnici OB Tivat vrše stalnu kontrolu međugradskog prometa , a podnesena je jedna krivična prijava protiv jednog lica zbog nepoštovanja mjere zabrane napuštanja teritorije Tivta.

U tivatskom Crvenom križu raspolažu dovoljnom količinom robnih rezervi, a za naredni tjedan planirana je jedna manja distribucija pomoći socijalno ugroženima.  

Komunalno poduzeće Tivat i Služba zaštite u koordiniranim akcijama gotovo svakodnevno vrše dezinfekciju javnih površina i prostora, u čemu im neophodnu podršku pruža poduzeće “Vodovod i kanalizacija” Tivat.