Tina Braić - Ugrinić o Lirici br. 5 i Pričama o moru

Time to read
2 minutes
Read so far

Srijeda, 28. lipnja 2017. - 9:00
Autor: 

Mnoge su manifestacije po Boki, naročito ljeti. Da bi se opstalo u moru dešavanja, naročito ako ste nevladina organizacija, neophodno je znati maštati, smišljati, inovirati i sve to na kraju realizirati.

Iz jedne, tako, nove ideje nastao je Međunarodni festival klapa Perast koji ove godine broji čak 16 godina postojanja! Svake godine mi, članovi  Upravnog odbora,  zajedno sa svojim energičnimizvršnim direktorom stvaramo nove kontakte, nova poznanstva, razgovaramo na sastancima koji su dosta česti o poboljšanju i ispravljanju sopstvenih grešaka. Naglasit ću da tokom koncerata osim organiziranja prevoza, smještaja, snimanja, postavke bine, rasvjete, jela i pića, mi sami sudjelujemo u vođenju programa, pazimo na red iza pozornice, pišemo, lektorišemo, reklamiramo, izdajemo CD-ove. Trenutno težimo ka tome da, za stalno,  organiziramo seminare sa domaćim klapama iz Crne Gore. Nije dovoljno biti samo dobar, treba biti svjestan da svako sebe mora razvijati, postajati još bolji.

Osim samih klapskih večeri koje predstoje, Festival sa ponosom predstavlja Liricu-almanah, koji izlazi već petu godinu. Lirica br.5 sa temom Priče o moru, biće predstavljena, pred sam početak klapskih večeri, u Muzeju grada Perasta u petak 30. juna u 20 sati. Ona ispreda priču o Boki, onoj nekadašnjoj, velikoj i slavnoj, iz perioda najvećeg procvata u XVII i XVIII st. povezujući je sa današnjim, drukčijim dobom, ali još uvijek mislima, primjeromi inspiracijom okrenutom prošlosti.Boka je tokom istorije bila veoma zanimljiva raznim upravama, stoga ne čudi da je njome upravljalo mnoštvo velikih, tada najvećih, ali ne u svakom području istih sila. Ovogodišnji almanah je, urednik i autor g. Milan Kovačević, zamislio kao promenadu Bokom, kao jedan đir njenim gradovima i njenim vremenom. Istoriju i poeziju ovih prostora je povezao i istakao njihove osobenosti. Uspio je u želji da napravi sažet prikaz  istorije i kulture Budve-Paštrovića, Dobrote, Prčanja, Tivta, Herceg-Novog i na kraju, sve krunisao Perastom. U ovoj Lirici naići ćete na razne citate o Boki, na istorijsko sagledavanje svakog grada posebno, na poznate ličnosti iz pomorstva i tadašnjeg gradskog života, na nekadašnje i savremene pjesnike i izbor iz njihove poezije, na klapsku pjesmu sa partiturama, sve to povezano osvrtom autora pristrasnog, lirski nadahnutog. Teško je ne biti toliko subjektivan kad pišete o nečemu što toliko osjećate, odakle ste ponikli i čemu posvećujete veliki dio svog životnog vijeka.

Lirica 5 ne govori samo o istorijskim zapletima, slavnim pomorcima, već i o poeziji, umjetnosti i klapskoj muzici. Ono što sve ove segmente vezuje jeste more.

Priče o moru, izdvojene segmentno iz Lirice 5 kao koncertni program, već su se predstavileu Budvi pričom o Budvi i Paštrovićima u prelijepom ambijentu starog grada, na maloj pjaci između crkava. Zatim su bile predstavljene u Tivtu sa temom Tivat i Lastva na velikoj bini ljetnjikovca Buća . Slijedi još Herceg-Novi 8.jula sa temom toga grada na citadeli Forte mare.Svaka od ovih priča ima i zajednički prožimajući motiv – priču o Perastu. Naraciju ovako osmišljenih Priča oplemenjuje klapsko pjevanje, nastupi poznatih umjetnika iz gradova domaćina, recitatori odabrane poezije i proze, folkloristi.

 

 

Nama, žiteljima i zaljubljenicima u Boku i klapsku pjesmu, ostaje još mnogo posla i budućeg istraživanja. Nadamo se da ćemo nekad biti sretne ruke, pa naići na neotkrivene notne zapise ili stihove, ili ćemo, pak, kao Ludvig Kuba prije više od jednog stoljeća, naići na nekuživu unuku Kate ili Katine iz Perasta ili nekog drugog bokeskog mjesta,  koja će na svojstven način umilnim i zvonkim glasom nanovo potvrditi da je klapsko pjevanje i te kako duboko utemeljeno u kulturu Boke.