Svjetski dan zdravlja - „Podrška sestrama i babicama”

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 07. travnja 2020. - 9:50
Autor: 

“Svjetski dan zdravlja obilježava se svake godine od kada su Ujedinjene nacije (UN) 7. aprila 1948. godine osnovale Svjetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) - World Health Organization (WHO). Sjedište joj je u Ženevi, Švajcarska.  Dokumenta o osnivanju organizacije potpisale su 63 države, a prvi predsjednik skupštine SZO-a bio je hrvat prof. Andrija Štampar, predstavnik bivše nam zajedničke države Jugoslavije. Trenutno generalni direktor je Tedros Adhanom koji je svoj petogodišnji mandat započeo 1. jula 2017. godine.

 Za temu ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja je kao prioritetno područje globalnog javnozdravstvenog interesa odabrana glavna poruka: „Podrška sestrama i babicama” - („Support nurses and midwives”).

Poruka SZO se čvrsto temelji na njenom Ustavu iz 1948. godine, čije polazište je da je zdravlje temeljno ljudsko pravo i obavezuje na osiguravanje najvišeg nivoa zdravlja za sve.

Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR) tradicionalno svakog 7.  aprila, svojim aktivnostima obilježava Svjetski dan zdravlja.

Svjetski dan zdravlja 2020. godine posvećen je radu medicinskih sestara i babica i njihovoj nezaobilaznoj ulozi u unaprijeđenju zdravlja stanovnika čitavog svijeta.

U ovom trenutku, medicinske sestre i babice, zajedno sa ostalim zdravstvenim radnicima, na glavnom su frontu odbrane svijeta, pogođenog pandemijom COVID - 19.

Kroz podršku medicinskim sestrama i babicama, zalažemo se da njihova radna snaga bude dovoljno snažna da bi svi, gdje god se nalazili, imali osiguranu zdravstvenu zaštitu.

Stoga u ovoj međunarodnoj godini medicinskih sestara i babica, Svjetski dan zdravlja treba da naglasi trenutni status sestrinstva širom svijeta, ali i da naglasi da u ovim teškim trenucima bez medicinskih sestara ne bi bilo odgovora, kao i da bez sestara i babica svi i svugdje, ne bi mogli dobiti zdravstvenu zaštitu koja im je potrebna.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije u zemlji CDPR ne može ove godine obilježiti Svjetski dan zdravlja kao što to tradicionalno radi svake godine, obilaskom i direktnom podrškom ustanovama našeg zdravstvenog sistema, ali će nakon završetka epidemije svakako nastaviti svoj humanitarni rad. Sada dajemo podršku sestrama i babicama, kao i ljekarima kroz zahvalnost za požrtvovan rad u njihovoj borbi za što manje oboljelih i umrlih u našoj državi, ali i svim ostalim zemljama svijeta.

Podršku sestrama i babicama dajemo i kroz apel svim građanima: Budite odgovorni! Ostanite doma, a ako morate izaći neka to bude isključivo za esencijalne potrebe uz održavanje fizičke distance - 2 m! Nosite zaštitne maske i održavajte ličnu higijenu i higijenu životnog prostora! Poštujte mjere Vlade Crne Gore i Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT), jer jedino na taj način naš zdravstveni sistem možemo učiniti dostupnim svima kojima je to u ovom trenutku potrebno” – stoji u priopćenju CDPR - a.