Sveti Dujam biskup u nedjelji dobroga pastira

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Nedjelja, 07. svibnja 2017. - 21:42
Autor: 

Na dan kada cijela Splitska nadbiskupija svetkuje svoga parca, Svetoga Dujma - biskupa i mučenika, u najjužnijem podignutom hramu ovome Svecu, u Škaljarima,  tradicionalno se na svetoj Misi okupljaju njegovi štovatelji iz Kotora.

Današnju svetu Misu predvodio je škaljarski župnik don Anton Belan, koji je govorio o veličini Dujmove žrtve za kršćansku vjeru.

„Mučenici su zapravo cvijet svetosti. Među njima je i sveti Duje, kojemu je i ova crkva na krajnjem jugu Splitske mitropolije posvećena. Rođen je u Antiohiji,  Siriji. I onu sudbinu koju je prošao Sveti Duje, nažalost danas prolazi i njegov narod u Siriji, gdje kršćani u 21. stoljeću, kao i u vrijeme Dioklecijana, radi vjere gube svoj vlastiti život.

Nedjelja je dobroga pastira. Pa zar Sveti Duje nije pravi primjer dobroga pastira koji je svoj život položio za ovce svoje?! Neka nas današnji blagdan podsjeti i na to da je u životu radi vjere potrebno i trpjeti, jer nema veće vrijednosti nego svoj život dati za svoj ideal, za svoju vjeru, samo onda kada vjeruješ da je ovozemaljski život prolazan, a vječni neprolazan“.

Crkvicu u Škaljarima koju s radošću posjećuju brojni mještani obnovili su prije 12 godina grad Split, Splitska županija i Kotorska biskupija.