Svetac koji ujedinjuje sve Bokelje

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Srijeda, 03. veljače 2016. - 9:46
Autor: 

Na blagdan Svijećnice, koji je inače dan mučeništva Svetoga Tripuna, održana je Večernja misa i prijenos Svečevih moći iz riznice Katedrale, koje tradicionalno prenosi Bokeljska mornarica i svećenici Kotorske biskupije, uz pratnju šest pripadnika katoličke vjeroispovijedi i šest pripadnika pravoslavne vjeroispovjedi.

Ovaj običaj datira iz XIX. Stoljeća, a obnovljen je 2000. godine, i ne postoje riječi dovoljno snažne da iskažu ponos što upravo taj običaj, pored Loda koje se održavaju 27.siječnja, okuplja sve kršćane u kotorskoj katedrali gdje zajedno mole i odaju počast zaštitniku svoga grada.

Pripadnici obje konfesije tijekom pjevanja života Svetoga Tripuna iz kotorskog Legendarija kade moći Sveca, što je jedini poznati običaj u svijetu da građani, a ne svećenici mogu kaditi.

Za to vrijeme, počasna straža Bokeljske mornarice čuvala je relikvije Svetoga Tripuna.

Nakon svete Mise, s lođe katedrale pripremljen je prigodni vatromet, u znak današnjeg blagdana svetoga Tripuna, a sveta Misa bit će održana u Katedrali s početkom u 18 sati i predvodit će je biskup kotorski, mons. Ilija Janjić.

Za nedjelju, 7. veljače, zakazana je Vanjska proslava Svetoga Tripuna. Sveta Misa bit će održana u 10:30 sati, a predslavit će je mons. Antun Škvorčević, biskup požeški, a nakon svete Mise održat će se procesija ulicama Staroga grada.