Svečano proslavljen sv. Roko

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 17. kolovoza 2016. - 10:41
Autor: 

Jučer je svečano proslavljen blagdan sv. Roka u Donjoj Lastvi. Veliki broj vjernika došao je na sv. Misu, koju je predslavio mladomisnik don Dražen Kraljić, uz koncelebraciju don Milidraga Janjića i don Iva Ćorića. Slavlje je uzveličao Zbor sv. Roka.

Nakon što je u homiliji kratko predstavio životopis sv. Roka, don Dražen se osvrnuo na misna čitanja, konkretizirajući ih na našu svakodnevnicu. Mladomisnik je na koncu svoje propovijedi iznio nekoliko misli o svecima i njihovoj misiji.

"Sveci nisu osobe koje traže vlastitu promociju i sreću, nego se poput Isusa daruju bližnjima. Oni nisu medijske zvijezde ili ljudi o kojima novine i televizija svakodnevno govore, već su maleni i neznatni, ali s druge strane itekako veliki ljudi. Braćo i sestre, nikada nije bilo lako biti kršćanin, a još više svetac, pa tako ni danas to nije. I danas najsvetija načela koja su siguran vodič za ponašanje pojedinca i društva sve se više odbacuju. Iako danas svijetom više na hara kuga, barem ne u ovim našim krajevima, ipak hara duhovna kuga raznih grijeha koji vrijeđaju Boga i čine ljude nesretnima. Donose se zakoni koji nisu u skladu s Božjim zakonima i tako se kuga svakakvih grijeha i opačina širi po svijetu i malo po malo razara cijelo čovječanstvo. Draga braćo i sestre, mi se kao vjernici moramo oduprijeti tome zlu ako želimo imati u svome životu Božji blagoslov i istinsku sreću. Naš je život ovdje na zemlji kratkoga vijeka i svi ćemo jednom stati pred lice Božje koji će nam suditi po našim dobrim i zlim djelima o čemu nam govori i današnje evanđelje", rekao je don Dražen Kraljić.

Vjernici su, kako je to i običaj za proslavu patrona Donje Lastve, krenuli u procesiju, pjevajući pjesme u čast Bogu. U župnoj crkvi su se ljubile moći sv. Roka, a nakon toga zajedništvo je nastavljeno uz kolače i tjelesnu okrjepu.