Danas svetkujemo Marijino uznesenje na nebo – Veliku Gospu

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 15. kolovoza 2017. - 12:32
Autor: 

Svetim misama od ranih jutarnjih sati, štovatelji Blažene Djevice Marije, Bokelji i hodočasnici, proslavljaju ovaj veliki kršćanski blagdan. Osobito svečano se blagdan proslavlja na otoku Gospe od Škrpjela, gdje su održane svete mise u 6, 7, 8 i 10 sati, a svečana pontifikalna misa održat će se popodne u 18 sati, koju će predslaviti biskup kotorski, mons. Ilija Janjić, a pjevat će zbor sv. Mateja iz Dobrote.

Svetu misu u 10 sati pred mnoštvo vjernika predslavio je don Dražen Kraljić, koji je u nadahnutoj propovjedi govorio o svetosti Marije majke Božje, i njenoj pobjedi nad zlom, te kako nas kršćanska vjera i vjera u Bogorodicu uči da „Bog stvarno uzdiže malene, a snizuje oholice i umišljene. Dovoljno se samo prisjetiti kako su nestala s lica zemlje snažna i bogata kraljevstva i čitave civilizacije onog trena kad su napustili osnovne vrednote što ih je Bog utkao u svijet i čovjeka. I danas se možemo uvjeriti kako bogati i moćni nisu istovremeno sretni i zadovoljni. Današnji se svijet nažalost sve više udaljuje od Boga, te na taj način srlja u propast i osuđen je na nesreću ako se ne obrati, te ne promijeni svoj način življenja i razmišljanja. Draga braćo i sestre, neka nam ove misli budu poticaj da i mi živimo onako kako je živjela Marija, te ju od danas odaberimo da nam bude naša duhovna majka kojoj se možemo uvijek utjecati vjerujući da nas ona čuje i razumije, te da će nam njezin moćni zagovor kod Isusa isprositi sve potrebne milosti koje su u skladu s Božjom voljom“ – poručio je don Dražen.

Pred kraj svete Mise, prisutne je pozdravio i čestitao blagdan i peraški župnik don Srećko Majić.

Vjerovanje u uznesenje Blažene Djevice Marije u nebo prisutno je u narodu od prvih kršćanskih vremena, a katolička crkva proglasila ga je blagdanom i službeno se slavi od 1950 god.

Današnji blagdan također se proslavlja i na otoku Gospe od Milosti u tivatskom zaljevu, i u Baru u benediktinskom samostanu Gospe Ratačke.