Stvaralaštvo tivatskog fotografa Mika Đuričića tijekom pandemije

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 22. veljače 2021. - 8:51
Autor: 

"Fotografija je stroga i blistava poezija stvarnosti." - Ansel Adams

Uslijed pandemije,  koja je zadesila cijeli svijet, mnoge svakodnevne aktivnosti su svedene na minimum, jednostavno su prestale  ili se pronašao alternativan način za njihovo odvijanje. Jedna od sfera života, koja je poput ostalih, poprilično propatila u prethodnih godinu dana su svakako kultura i umjetnost. Umjetnici, koji su navikli na svakodnevne izvedbe, izložbe i promocije, odjednom su se morali preseliti u virtualan svijet. Vremena su imali napretek da stvaraju svoju umjetnost, ali ne i mjesto gdje bi je podijelili sa svojom publikom. U ovoj godini organizirano je čini se, nikad manje izložbi, koje se sve češće sele u virtualni svijet.

Da je čovjek poput kameleona, i da se prilagođava različitim životnim okolnostima i nedaćama, dokazuje nam i ova situacija u kojoj su mnogi umjetnici bili prinuđeni da svoja djela prikažu online i preko društvenih mreža, ne bi li održali kontakt s publikom.

Jedna od zanimljivijih priča svakako je priča tivatskog fotografa Mika Đuričića. Za njega je 2020. godina zapravo započela tek u ožujku, kada je izašao iz KCCG. Početkom travnja, zajedno s njegovim kolegom Vladom Traparom, a u sklopu Općinskog covid tima, pripremali su foto i video dokumentaciju našeg grada. S obzirom da smo u prvom valu  korone bili u svojevrsnom lockdown-u, nastale su fotografije i video zapisi pustog grada. Jedan od najzanimljivijih materijala je svakako ubrzani video ulica grada Tivta, gdje se vide prazne ulice, koji odišu zadahom straha koji je usliijedio među ljudima zbog borbe tada nepoznatog virusa. Nakon ovog projekta, dolazi jedan koji je Miko zajedno sa kolegom Vladom, radio za potrebe TO Tivat. Ideja je bila da se snime zanimljiva mjesta u Tivtu i tako se promoviraju  ljepote našeg grada koje nisu striktno vezane za sami centar. Pored prezentacije ljepote našeg grada, Miko je radio i na promociji lokalnih restorana praveći video zapise prilikom pravljenja kulinarskih specijaliteta.

S obzirom da su prognoze za kulturno ljeto bile slabe, a uslijed nedostatka kulturnog života Miko odlučuje da se oproba u inozemstvu preko platforme za fotografe, koja zapravo predstavlja zajednicu fotograda iz cijelog svijeta pod nazivom  Gurushots. Ono što ga je posebno zainteresiralo  i privuklo, svakako je bilo svakodnevno natjecanje, ali i pristup i glasanje preko ove platforme. Teme fotografija su bile razne, a ono što je Miku predstavljalo poseban izazov bio je način glasanja: anonimno glasaju samo registrirani fotografi, koji prilikom glasovanja glasuju samo za fotografiju, dok autor ostaje nepoznat. Preko spomenute platforme Miko je dobio mnoga priznanja, a između ostalog konkurirao je na nekoliko natjecanja za neke od nastupa na međunarodnim izložbama. Tom prilikom uspio je sudjelovati  na pet izložbi i to: Berlin (BBA Gallery "Best of Black and white" sa fotografijom iz ciklusa Storm); Stockholm (Kontrast Gallery "Art of B&W" također jedna od fotografija iz ciklusa Storm); Montreal (Gora Gallery "Photogenic"  gdje je sudjelovao s portretnom fotografijom naše sugrađanke prelijepe Jelene Svorcan); Atina ("Best of B&W" takodje portret naše sugrađanke, Mikice Banićević); Budimpešta (PH21 Gallery "My Exhibition shot" , sa fotografijom svjetionika na Ponti Seljanovo).

Miko trenutno radi na stvaranju fotografija za njegovu narednu izložbu. Pored novih, ova izložba sadržat će i neke od fotografija koje nisu do sada prezentirane publici.

Fotograf Mihael Miko Đuričić rođen je 1979. godine u Njemačkoj. Odrastao je u Tivtu, gdje trenutno živi i stvara.

Fotografijom se počeo baviti prije petnaestak godina. Njegovi radovi su uglavnom vezani za modnu, portretnu i pejzažnu fotografiju. Posjeduje certifikat od strane New York Institute of Photography kao profesionalni fotograf i od Udruženja profesionalnih fotografa Crne Gore. Tivatskoj publici se predstavio prvi put 2012. godine, dok je posebnu pažnju privukao 2016. godine sa svojom izložbom pod nazivom STORM, gdje su u prvom planu dijelovi ženskog tijela koji se prepliću s raznim vremenskim nepogodama. Također, predstavio se izložbom modne fotografije u okviru MNE Fashion Week-a. Njegov rad za Turističku organizaciju Tivat nagrađen je Wild Beauty Award 2014. priznanjem, dok je 2017. nagrađen je od strane TO Tivat za najbolju pejzažnu fotografiju. Miko je surađivao s mnogim renomiranim kompanijama poput Porto Montenegro, Luštica Bay, Misahara, Modeling agency Natonal Style, magazinom Shoping lista, ItalGraniti group, Miss Montenegro… Također, fotografirao je brojne modne revije među kojima su i revije Roberta Kavalija i Vivijen Vestvud. Od 2010. sudionik  je mnogih humanitarnih akcija, kao što su Help portret i Click for help gdje je svojom fotografijom dao doprinos za pomoć ugroženima.

 Marija Saičić