Stipendije Porta Montenegra za mlade buduće nautičare iz Crne Gore

Time to read
2 minutes
Read so far

Srijeda, 09. studenog 2016. - 8:46
Autor: 

Četiri stipendije ukupne vrijednosti 50.000€ za mlade buduće nautičare iz Crne Gore dobili su Tivćani Andrej Đokić, Stefani Racić, Marko Jokanović, kao i Nikola Laketić iz Podgorice - ova mlada postava, od ovog ponedjeljka počela je s  internacionalnim programom obuke Royal Yachting Asocijacije.

„Cilj naše prve Stipendije za članove posade na superjahtama, jeste da mladim ljudima iz Crne Gore pružimo teorijske i praktične vještine koje će ih na najbolji način kvalifikovati za rad na jahtama u Crnoj Gori, ali i na međunarodnom tržištu rada“, istakao je direktor marine Porto Montenegra Tony Browne. 

Program je osmišljen kao intenzivna šestomjesečna obuka, od koje je jedan dio definiran kroz stjecanje teorijskog nautičkog znanja, a drugi kreiran kroz dinamična praktična iskustva na superjahtama u internacionalnom okruženju u Porto Montenegru. 

„Preko trideset odličnih kandidata iz Crne Gore apliciralo je za ovaj edukativni program, pokazalo visok nivo interesovanjai znanja iz oblasti nautike, što znači da Crna Gora ide u odličnom smjeru kada je u pitanju rast luksuzne nautičke destinacije. Njih četvoro, naša prva „posada stipendistasu sjajni su ambasadori ovog projekta - izdvojili su se izuzetnim ambicijama i motivacijom da ulažu energiju u obrazovanje iz domena superjahting industrije, i imaju sve predispozicije da jednog dana budu kapetani i lideri“, dodao je Browne. 

 

„More je moj „način života“, još od djetinjstva sam se bavila jedrenjem, voda i brod su moje prirodno stanište – od obuke očekujem da ću nadograditi nautičko znanje, ali i saznati više o principima rada na superjahtama. Radujem se dobrim mentorima, ali i što ću narednih šest mjeseci provesti u interakciji sa drugim stipendistima. Neki od nas već imaju radnog iskustva u segmentu usluge u marini, tako da očekujem razmjenu iskustava i timski rad“, istakla je jedina dama među stipendistima prve PM obuke za nautičare Stefani Racić.

„Nautika je biznis koji se brzo razvija u Crnoj Gori, te je ovo sjajna prilika za sve nas,  čast mi je biti dio ovog projekta. Želim da stičem znanje i iskustvo, ovo ce biti „dobar vjetar u leđa“ da jednog dana ispunim i svoju ambiciju, a to je da dođem do samog vrha u hijerarhiji rada na superjahti, odnosno, do titule kapetana“, kazao je Nikola Laketić iz Podgorice.

Trening partner programa je i kompanija 42° North čiji će instruktori a kandidatima prolaziti kroz kompletno iskustvo na superjahtama, gdje će dobiti instrukcije i povratne informacije od najboljih svjetskih nautičara, kapetana, prvih oficira, inženjera, pa do mornara i stjuarta na brodovima.

Obuka će, osim najvažnijeg nautičkog segmenta, podrazumijevati i segment koji se odnosi na kvalitet pružanja usluge u objektima sa pet zvjezdica – od konsijerža na jahti, održavanja, do samih ugostiteljskih elemenata, koji će se raditi po HEC (Hospitality Education) standardima. 

 

Osim posjedovanja priznatog internacionalnog certifikata RYA-e i praktičnog osposobljavanja, svi stipendisti će završiti i četiri osnovna modula koji se odnose na sigurnost na brodu, i to u Pomorskom trening centru Azalea u Bijeloj, koji je partner na ovom projektu. Ovo su osnovni pravno-obavezujući certifikati, neophodni za rad na svim plovilima. S položenim ispitima i dobivenim certifikatima, budući nautičari će imati kompletno teorijsko znanje i praktične vještine za početak karijere.