Srednjoškolci na pješačkoj turi Kotor ̶ Krstac

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 03. listopada 2017. - 9:03
Autor: 

Grupa od tridesetak srednjoškolaca, u organizaciji Kulturnog centra Nikola Đurković Kotor / Gradske biblioteke i čitaonice, JU Gimnazije Kotor i Planinarskog kluba Vjeverica, sudjelovala  je u pješačkoj turi Kotor  ̶  Krstac,  koja je održana 30. 9. 2017. godine u sklopu 9. Pješačkog dana Kotor  ̶  Lovćen  ̶  Kotor,  koji je organizirao Planinarski klub Vjeverica iz Kotora. Tijekom ove ture maturantice gimnazije Katarina Živković i Teodora Abazović su prezentirale   kratka izlaganja koja su pripremile uz konzultaciju profesora povijesti Miroslava Kilibarde i upoznale učenike s poviješću  kulturno – povijesnih spomenika koje su obišli: Crnogorski Pazar, Kotorski bedemi i tvrđava San Đovani, Crkva svetog Juraja u Špiljarima...

Maturantica Jelena Kovačević je osmislila dizajn majica koje su nosili učenici, a koja je na simboličan način predstavila cilj ovog programa da se u isto vrijeme popularizira kulturna i prirodna baština Boke i Crne Gore. Ovaj program je financiralo Ministarstvo kulture Crne Gore u sklopu obilježavanja međunarodne inicijative Dani europske baštine 2017. godine s temom Kultura i priroda.   

Dani europske baštine obilježavaju se u 50 država potpisnica Europske konvencije o kulturi, a bazirani su na promociji lokalnih vještina, tradicije, arhitekture i umjetnosti, što predstavlja zajedničko kulturno nasljeđe europskih zemalja. Pokrenuta 1985. godine u Francuskoj, manifestacija je organizirana  kao zajednička inicijativa Europske unije i Savjeta Europe od 1999. godine, a obilježava se u rujnu mjesecu, s više od 70.000 događaja organiziranih diljem Europe.