Snažna poruka Hrvata iz Boke kotorske

Time to read
2 minutes
Read so far

Nedjelja, 09. svibnja 2021. - 10:37
Autor: 

Jučer se, nakon drugog dijela Znanstvenog skupa „Identitet Hrvata Boke kotorske'', održanog u Tivtu, delegacija RH s domaćinima iz Crne Gore uputila ka otoku Gospe od Škrpjela, gdje su potpisani Zaključci spomenutog Znanstvenog skupa.

Zaključke Znanstvenog skupa „Identitet Hrvata Boke kotorske'' potpisali su jedna od začetnica inicijative prof. dr. Vanda Babić i predsjednik programsko-organizacijskog odbora prof. dr. sc. Željko Holjevac, ravnatelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar. Zaključci su potpisani u prisustvu ministra vanjskih i europskih poslova RH Gordana Grlić Radmana i Kotorskog biskupa Ivana Štironje.

“Ono što je vrlo važno, a što je i jedan od ciljeva ovog znanstvenog skupa jest da Republika Hrvatska u predmetnu nastavu i kurikulum uvrsti obrazovanje o Boki kotorskoj kako bismo još više približili sunarodnjake o kojima zapravo vrlo malo znamo. U potpisanoj deklaraciji također su zamoljene vlasti Crne Gore da u turističkim publikacijama preciznije istaknu hrvatsku kulturnu baštinu. Obje države moraju pridonijeti tome da čuvamo ovo blago koje imamo” - izjavio je Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova RH.

“Znanstveni skup je odlično prošao kao i potpisivanje zaključaka s preporukama da spoznaje o Bokeljskim Hrvatima do kojih smo došli na ovom skupu uđu u nacionalni kurikulum u važne predmete. Oni su kruna naših nastojanja da se ovaj znanstveni skup ne plasira u javnost samo na akademski način već da bude masovno populariziran u smislu da dugoročnu korist od njega imaju Bokeljski Hrvati kao i svaki obrazovani građanin Hrvatske te Crne Gore” - izjavio je prof.dr.sc. Željko Holjevac, ravnatelj Instituta Ivo Pilar.

U zaključcima je predloženo dopuna kurikularnih dokumenata o ključnim sastavnicama pojma hrvatski nacionalni identitet u kojima će se naći i Hrvati izvan Domovine što jasno uključuje Hrvate Boke kotorske, da se hrvatska baština Boke primjereno ugradi u nastavne sadržaje, uključivanje identitetskih obilježja i stvaralaštva bokeljskih Hrvata u pojedine segmente kurikula, potpora obnovi sakralne baštine Kotorske biskupije kao i institucijska, stručna i znanstvena suradnja s Biskupijskim arhivom. Nadalje, traži se od nadležnih ministarstava u Crnoj Gori da se knjiga Vande Babić, Boka kotorska, zaljev svetaca i hrvatske kulture uključi u obveznu literaturu za obrazovanje turističkih vodiča u Crnoj Gori, predlaže se da Programsko organizacijski odbor s Pokroviteljima skupa Identitet Hrvata Boke budu inicijativni odbor koji će ove Zaključke provesti do njihova uključivanja u predmetni nacionalni kurikul RH.

 “Jako sam sretna što je ovaj skup u Zagrebu otvorio ministar Fuchs te isto tako što je ovdje u Boki ministar Grlić Radman potpisao zaključke koje ćemo uputiti Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Organizacijski odbor ovim je zaključcima prešao u inicijativni odbor koji će učiniti sve da ciljevi budu ostvareni. Onog trenutka kada hrvatska kulturna baština Boke uđe u nacionalne predmete u RH naša zadaća će biti ispunjena. Isto tako čekamo da turistički vodiči u Crnoj Gori uključe hrvatsku baštinu i objave knjigu te je uvrste u obvezne udžbenike“- izjavila je prof. dr.Vanda Babić.

Znanstveni skup Identitet Hrvata Boke kotorske okupio je krucijalne znanstvene institucije na čelu s Institutom društvenih znanosti Ivo Pilar (HKS, HS, Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje i Zavod za povijesne znanosti HAZU), a održao se uz pokroviteljstva nadležnih Ministarstava vanjskih i europskih poslova, znanosti i obrazovanja, kulture i medija te Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

 “Drago mi je biti na ovom znanstvenom skupu i želio bih zahvaliti svima onima koji su se potrudili da se ovako nešto dogodi u Boki, upravo ovdje gdje je srž teme ovog skupa. Posebno bih želio zahvaliti studentima koji su se uključili u ovaj skup i dali svoj obol kao mladi ljudi koji su zavoljeli istinu o Boki, mjestu svetaca i blaženstva. To je poruka da i mi trebamo nešto učiniti da obilježimo ovo svoje vrijeme ljubavlju, nadom i vjerom. Pohvala i čestitke svima uključenima u ovaj projekt” - izjavio je novi kotorski biskup mons. Ivan Štironja.

Na završnim izlaganjima, kao i na plovidbi brodom Katica kroz bokokotorski zaljev nazočili su i:  izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i saborska zastupnica Zdravka Bušić, Nj.E. veleposlanik RH u Crnoj Gori Veselko Grubišić, izaslanik Ministra vanjskih poslova Frano Matušić, generalna konzulica RH u Crnoj Gori Jasminka Lončarević, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu Darko Tomašević, ambasadorica projekta Putevima bokeljskih Hrvata Sanja Putica i nekadašnji vaterpolist, Bokelj Mirko Vičević.