Skupština HKD Napredak - Kotor

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 18. lipnja 2015. - 9:24
Autor: 

U subotu, 20. lipnja 2015. u Kotoru će se održati izborna Skupština kotorske podružnice Hrvatskog kulturnog društva Napredak, koje je obnovljeno 2013. godine nakon administrativnog ukidanja prethodnog Društva zbog neaktivnosti.

 

Inicijativu je pokrenula grupa građana iz Kotora i Tivta a podržala ju je Središnja uprava HKD Napredak iz Sarajeva, niz osoba iz javnog života i veliki broj mladih osoba.

 

Don Ivo Ćorić, inicijator i jedan od osnivača Podružnice kazao je da pluralizam hrvatskih zavičajnih društava obogaćuje kulturni pejzaž u Crnoj Gori i doprinosi raznovrsnosti ponude i bogatstvu ideja tim više što će aktivnosti obnovljenog Društva biti prvenstveno usmjerene na mlade.

 

"Naša udruga, Hrvatsko kulturno društvo Napredak iz Kotora, razvijat će prije svega programe za promicanje hrvatske kulturne baštine i poticanje treninga i mentorskih programa za mlade bez obzira na njihovu nacionalnost. Time ćemo pomoći mladim osobama u Boki Kotorskoj i Crnoj Gori da se što bolje ostvare na osobnom i društvenom planu i uspiju u profesionalnom životu. Samo na taj način oni će dati puni doprinos svojim obiteljima, gradu, državi i zajednici", navodi se u priopćenju.

 

Hrvatsko kulturno društvo Napredak ima više od 60 podružnica u Europi i svijetu i najveća je udruga u Hrvata još od 1902. godine koja se organizirano brine o kulturnom, prosvjetnom, ekonomskom i socijalnom napretku hrvatskog naroda. Pored promicanja duhovnosti, jačanja nacionalne svijesti i gospodarske pozicije Hrvata, cilj Društva je i očuvanje i razvijanje svih kulturnih vrednota i suradnja sa znanstvenim, kulturnim, odgojno-obrazovnim, gospodarskim i sindikalnim organizacijama.

 

Stipendisti Napretka svojevremeno su bila dva nobelovca: Ivo Andrić i Vladimir Prelog, Meša Selimović, slikari Gabrijel Jurkić, Ismet Mujezinović, pjesnik Nikola Šop i mnoge druge poznate osobe.

 

Obnovom ovog Društva s ovako važnim i plemenitim ciljem otvaraju se i druge mogućnosti suradnje i razmjene javnih ustanova, udruga, organizacija, privrednih društava i pojedinaca iz Crne Gore s drugim državama u kojima djeluju podružnice Napretka.

 

Programom za 2015. godinu predviđene su i obuke za zasnivanje egzistencije, strane jezike, softverske pakete ali i spremanje lokalnih specijaliteta, prezentacije knjiga i promocije ostvarenja članova Društva. Na skupštini će biti izabran upravni odbor i usvojen plan aktivnosti i proračun za 2015. godinu. Godišnja članarina u Društvu iznosi 5,- eura za učenike, studente i umirovljenike a 10,- eura za zaposlene.

 

Članstvo je otvoreno za sve ljude dobre volje, poduzeća, organizacije i ustanove a prijave se mogu vršiti posredstvom sljedećeg kontaktnog formulara http://goo.gl/forms/DEKMZc2Tav

Skupština je zakazana za 10 sati u crkvi sv.Pavla u Kotoru.