Skup potpore Igoru Tomkiću

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 22. ožujka 2019. - 10:34
Autor: 

Savjet mladih DPS Berane organizirao je jučer u mjestu Dolac u Beranama skup potpore sugrađaninu Igoru Tomkiću, koji je nedavno brutalno pretučen u svojoj radnji. Na skupu se okupio veliki broj građana i mladih, koji su time dali jasnu poruku da je nasilje neprihvatljivo i da sugrađanin i komšija, kao i njegova obitelj, nisu sami.

Predsjednik Savjeta mladih DPS Berane Branislav Jokić istakao je da su se okupili ovdje, na mjestu gdje je prije par dana fizički napadnut njihov sugrađanin Igor Tomkić, da još jednom javno osude ovaj sramni napad i pruže potporu sugrađaninu i njegovoj obitelji.

“Zaštita života i dostojanstva svakog pojedinca, svakog Beranca i svakog građanina Crne Gore naš je osnovni motiv i ne želimo da ostanemo nijemi na rušenje vrijednosti, na nepoštovanje i neuvažavanje drugih i različitih, koje su tradicija Berana i Crne Gore. Znamo da se naš grad i Crna Gora svuda prepoznaju kao sredina i država koja cijeni i baštini multikulturalizam, međuvjerski i međunacionalni sklad i suživot, i da ove temeljne vrijednosti naše Crne Gore i našeg grada moramo svi zajedno njegovati i čuvati”, poručio je Jokić.

Kako je istakao, učinili smo to i tijekom mučnih i teških 90-ih godina prošloga stoljeća kada je ovaj grad bio i ostao sredina koja nije dozvolila da različite nacije i vjere budu uzrok sukoba.

“Prepoznato je Berane, zbog svega toga, i od Ujedinjenih nacija, koje su Beranama 2011.godine dodijelile prestižno priznanje Grad – Vjesnik mira. Na nama mladima je, posebno, obaveza da one vrijednosti koje su nam ostavile generacije prije nas, a to je, nesumljivo, suživot u našoj opštini i državi, i dalje baštinimo, a da sve one koji pokušavaju da narušavaju ove vrijednosti najoštrije osudimo i poručimo da to u Beranama i Crnoj Gori nikada nije imalo, a neće ni imati podršku”, kazao je on.

Jokić je dodao da je nažalost ovih dana u svijet pošla ružna slika iz Berana, te istakao da ovim okupljanjem i javnom osudom ovog napada šalju poruku svima da će Berane ostati sredina u koju se dolazi, živi i radi, sredina u kojoj su različitosti među ljudima bogatstvo, a ne povodi za sukobljavanja.

“Pružimo, svi zajedno, podršku porodici Tomkić da nesmetano nastave da se bave porodičnim biznisom i da žive sigurnim i mirnim životom sa svima nama u Beranama. Ovom prilikom pozdravljamo brzu reakciju nadležnih državnih organa u privođenju pravdi učesnika u napadu na našeg sugrađanina. Pokazali smo i ovim skupom i porukama koje smo slali ovih dana da nasilju u Beranama i Crnoj Gori nema mjesta i da smo spremni i sposobni da nacionalne i vjerske različitosti njegujemo i dalje kao naše zajedničko bogatstvo”, istakao je Jokić.