Sjećanje na hrvatskog svećenika i mučenika oca Petra Pericu

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 25. listopada 2021. - 11:32
Autor: 

U Domu kulture Josip Marković, u Donjoj Lastvi, sinoć je održana  večer posvećena sjećanju na hrvatskog svećenika i mučenika oca Petra Pericu u organizaciji Odbora za kulturu i prosvjetu Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore.

Program su započele članice klape Marineri, koje su izvele autorsko djelo Petra Perice „Zdravo, Djevo“.

„Okupili smo se danas ovdje, kako bi ovim svečanim činom obilježili stradanje nevinih žrtava na otoku Daksa, među kojima je bio i svećenik otac Petar Perica, autor stihova Zdravo Djevo i Do nebesa i duhovni velikan hrvatskog naroda, kako ga je nazivao katolički svećenik Josip Antolović u svojim zapisima. Ostavio je Petar Perica u svakom stihu, u svakoj riječi svog veličanstvenog naklona Djevi, nama Hrvatima zvijezdu vodilju ka putevima vjere, čistote i ustrajnosti, a ruke naše u zajedničkoj molitvi sklopio. Taj njegov naklon Djevi, kraljici Hrvata, i danas istim žarom uzdiže nam duh i daruje blagoslov. Posvetimo ovo sjećanje Petru Perici i svim nevinim žrtvama koje su strijeljane tog listopadskog jutra 1944. godine, u jauku zemlje rodne, na otočić Daksu, kada je ruka zla mislila da čovjeka može ubiti, ne znajući da će svaka kap njihove prolivene krvi ovu zemlju i ovaj narod u vjeri i snazi ojačati, a njihova mučenička suza svaku dušu kršćanina okrijepiti i iznad zla uzdići“ – rekla je na početku programa Dijana Milošević, članica HNV - a.

Članice Amaterskog kazališta Hrvatskog nacionalnog vijeća Doris Deković i Anđela Golub su podsjetile na pjesmu Daksa 1944., koja je objavljena u zbirci Luke Brajnovića, gdje je opisao zločin strijeljanja 24 nevine žrtve.

Na detalje života i rada Petra Perice te odvođenja i stradanja nevinih žrtava toga listopada 1944. godine saznajemo i iz teksta hrvatskog katoličkog svećenika, duhovnog pisca Josipa Antolovića, koji je izvorno objavljen u časopisu „Obnovljeni život“.

Gospodin Zornija, član Odbora za kulturu i prosvjetu Hrvatskog nacionalnog vijeća,  osvrnuo se  na izvještaj  kotorskog biskupa Gugića o mučeništvu oca Perice: „Mnogi su tražili komadićke njegova odijela, ili bilo kojeg predmeta, da mogu imati kao relikviju i milu uspomenu. Razni mu se mole, preporučuju i osjećaju se smireni i uslišani. Mnogi su duboko uvjereni da je odmah zaslužio pravu aureolu sveca-mučenika. Otac Perica se preselio u blaženu vječnost slave nakon što je izvršio dužnost sveta svećenika i vrsna rodoljuba. Njegov se život ne bi smio brojati po godinama, nego po radu. A taj je neizbrojiv. Izbrojit će ga sam Gospodin Bog i dostojno nagraditi. Čvrsto sam uvjeren da je to Bog već i učinio. Dao Bog, za kojega je živio i radio, da ga uzmognemo što skorije službeno i javno štovati na našim oltarima kao sveca-mučenika, odgojitelja srca i uma, oca i dobrotvora čovječanstva, sjajnog uzora pobožnosti i raznolikih kreposti. Hvala Tebi, mučeniče naš, koji se sve što je u Tebi sveto, lijepo, kreposno i izgledno bilo, prelijevao u naše duše. Bog Ti je to sigurno već platio u lijepom raju. Blagoslovljen ti trud, sveta uspomena, trajna slava! Moli se Bogu za nas, da kako smo se okupljali s Tobom oko jedne žrtve u vremenu, tako se opet skupa nađemo oko jedne žrtve u vječnosti. Do tada ćeš vječno živjeti u našim srcima!“

Među nazočnima su bili i : kotorski biskup monsinjor  Ivan Štironja sa svećenicima, generalna konzulica Generalnog konzulata RH u Kotoru Jasminka Lončarević, predsjednik HNV – a Zvonimir Deković, predsjednik HGI – ja Adrijan Vuksanović , kao i potpredsjednik HGI – ja Ilija Janović.

Večer posvećenu ocu Perici  svojom riječju  upotpunili su i obraćanja kotorskog biskupa, generalne konzulice Lončarević, kao i gospodina Vuksanovića, koji su nas podsjetili na značaj vjere i potrebu sjećanja na sve nevine žrtve.

U nastavku pogledajte spomenuta obraćanja.