SDP i URA ćute na „srpski svet“ u Tivtu

Time to read
3 minutes
Read so far

Srijeda, 28. srpnja 2021. - 12:35

Salve nacionalističkih pjesama, klicanje Kosovu, mahanje zastavama s četiri ocila i masovno kršenje epidemioloških mjera obilježile su „humanitarni“ koncert koji je preksinoć održan u Tivtu, u organizaciji Bratstva srpske omladine.  

Dok je javnost burno reagovala na te scene, lokalna vlast, kojoj ključnu podršku daju SDP i URA, ćuti.

Sagovornici Gradskog portala saglasni su u tome da je sinoćni skup odraz aktuelne društvenopolitičke situacije, koja nalikuje devedesetim i pitaju se kako SDP u Tivtu može biti u koaliciji s partijama koje negiraju građanski koncept države.

Vuksanović: Ćutnja SDP-a i GP URA glasna

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović kazao je, za Gradski portal, da su građani Boke uznemireni zbog „velikosrpskog performansa u Tivtu“. 

„Možda je i dobro što sjedočimo ovakvim manifestacijama − da se i oni posljednji koji ne vjeruju uvjere o kojem ideološkom sadržaju je riječ. To je isti koncept koji nam je donio probleme devedesetih, samo što sada ima novo ime – srpski integralizam i „srpski svet“. Ima i političke instalacije u Crnoj Gori spremne da mu služe“, rekao je Vuksanović.

Zabrinjava ćutanje GP URA i SDP-a, dodaje, koji su kritikovali predstavnike manjina što su u koaliciji s DPS-om. 

„Oni su sada sa prosrpski orijentisanim partijama i njihova je ćutnja glasna. U Boki postoji veliki broj NVO koje su glasne i agresivne kada neko prospe dva kamiona pijeska po plaži, ali sada kada se ugrožava građanski koncept države i multivjerski sklad, nema ih da se jave“, istakao je Vuksanović. 

Napominje da multietnički sklad nijesu ugrozili oni koji su preksinoć „neartikulisano propagirali nacionalizam“ već parlamentarna većina koja im daje političku moć. 

„To su oni koji ih mogu smijeniti, a to ne rade“, dodao je Vuksanović.

Vukadinović: SDP nemoćna

Politički analitičar Srđan Vukadinović ocijenio je za Gradski portal da Socijaldemokratska partija (SDP), iako je u lokalnoj vlasti, nije mogla da zaustavi skup.

„SDP je veoma slab koalicioni partner, kao i SD, jer imaju po dva odbornika. Oni nijesu dovoljno jaki da zaustave ovakve situacije“, navodi Vukadinović.

Za njega je ključni krivac za sva ta dešavanja „Građanski pokret URA“, koji je sve to omogućio. 

„URA je savršeni konstituent „srpskog sveta“ i vješto se krije iza građanskih opredjeljenja, a zapravo je postala velikosrpski pokret. Ona sve ovo može da zaustavi rušenjem Vlade i raspisivanjem novih izbora, ali to ne radi“, ocijenio je Vukadinović za gradski.me.

On ne očekuje ni reakciju Ministarstva unutrašnjih poslova i navodi kako će skupova nalik sinoćnjem biti i u drugim crnogorskim gradovima.

„Situacija u Tivtu je očekivana zbog strukture vlasti i zbog toga što MUP neće reagovati, kao i zbog agresivnog klerikalnog nacionalizma u Crnoj Gori. On ne bira sredstva i potpomognut je turističkom sezonom. Više nemamo turiste iz država zapada, čak ni iz Rusije, već najviše iz Srbije i Republike Srpske“, kazao je Vukadinović.

Adžić: Odgovornost na vlasti

Istoričar Novak Adžić ocjenjuje da sinoćnji repertoar u Tivtu nije ništa novo, dodajući da odgovornost treba da snosi lokalna vlast i partije koje je konstituišu.

„Skandalozno je i neprihvatljivo da je Opština Tivat na bilo koji način podržala skup. Odgovornost u ovom slučaju snose sve rukovodeće strukture lokalne vlasti i oni politički subjekti koji se deklarišu kao crnogorski i građanski, a postali su sastavni dio ove velikosrpske nacionalističke koreografije“, kaže Adžić. 

Ocjenjuje da se dopuštanjem ovakvih performansa od strane lokalne vlasti ne poštuje Ustav Crne Gore. 

„Ovakva ikonografija klerošovinističkog tipa samo potvrđuje negiranje postojanja naše države kao nezavisne, međunarodno priznate i slobodne“, zaključuje Adžić.

Petković: Ne podržavamo nacionalističko divljanje

I dok su Tivćani, ali i drugi građani preko društvenih mreža, mogli da svjedoče izlivu nacionalizma, u Bokeškom forumu, takođe konstituentu lokalne vlasti, kažu da nijesu upućeni u sinoćna dešavanja.

“Moramo da shvatimo da ove podjele nisu od juče, već su duboko utkane u korijene crnogorskog društva. Kada je riječ o pomenutom koncertu u Tivtu jedino što mogu reći je da nisam bio prisutan i da nisam upućen. Ali sve što nas unazađuje na evropskom putu nije ono što podržavam, uključujući nacionalističke pokliče kojima danas nije ni vrijeme ni mjesto u Crnoj Gori”, kaže Andrija Petković nosilac liste Bokeški forum za Gradski portal.

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović i portparol te partije Mirko Stanić nijesu željeli da za Gradski portal odgovore kako gledaju na izlive nacionalizma na sinoćnjem skupu. Naknadno su se oglasili sopštenjem partije.

Podsjetimo, taj skup je odobrila lokalna vlast, čije je formiranje omogućio upravo SDP sa svoja dva odbornika.