„Scena za mlade“ posvećena kazališnom stvaralaštvu mladih

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 27. lipnja 2016. - 9:53
Autor: 

Predfestivalski program Kotorskog festivala pozorišta za djecu 2016. pod nazivom  „Scena za mlade“, koji je posvećen kazališnom stvaralaštvu omladine i za omladinu, počinje u ponedjeljak, 27. 6., a trajat će do 10. 7.

Kazalište kao mjesto otkrivanja sebe i svijeta, mjesto spajanja i oslobađanja, pruža priliku mladim ljudima koji su u potrazi za vlastitim  identitetom da kroz ovu vrstu umjetnosti stasaju i izrastu u zdrave ljude, zadržavajući i njegujući dijete u sebi.

U ponedjeljak, 27. 6., u Kulturnom centru se u 20.30h igra prva predstava u okviru „ Scene za mlade“, a radi se o predstavi “PO PRVI PUT...”, Dramskog studija Prazan prostor iz Podgorice. Predstavu je režirao Mirko Radonjić, a igraju: Pavle Prelević, Pavle Bogojević, Marija Radusinović, Ines Rudović, Jovana Damjanović, Šćepan Glavatović, Lazar Dragović, Suzana Ćetković, Milena Božović, Jelena Laban, Marija Marković, Miloš Božović, Anja Vujković, Miki Popović, Milica Brajušković, Sergej Pavlović, Miloš Mirecki.

“Po prvi put...” upravo govori o raskršćima na životnom putu mladog čovjeka, o momentima koji nas mijenjaju i oblikuju, o prelomnim tačkama koje čine da odbacimo staru i prigrlimo novu kožu. Od prvog poljupca i prvog seksualnog čina, preko prvih intimnih odluka, te pogaženih snova i ideala, do rastanaka i gubitaka, pogled na život mladog čeljadeta bačenog u ovaj svijet koji se vrtoglavo mijenja i koji nas istovremeno ispunjava zavišću – uslijed delte mogućnosti razastrte pred njim, i divljenjem – prema hrabrosti da se sa tim (ne)mogućnostima uhvati u koštac“.

Iste večeri će u Kulturnom centru u 22h biti izvedena i predstava po tekstu Ljubomira Simovića – “PUTUJUĆE POZORIŠTE ŠOPALOVIĆ”. Sa ovom predstavom u Kotor nam dolazi Omladinsko pozorište Vožd iz Šapca. Režiju potpisuju Dušan Simić i Marko Ribić, a igraju: Filip Rajković, Dušan Simić, Slobodan Petrović, Milica Popović, Nina Stokić, Milica Ostojić, Vanja Pavlović, Teodora Smiljanić, Dragoljub Manojlović, Marko Ribić, Tamara Bastaja, Đorđe Mitrović, Nikola Đukić, Tanja Dimitrić.

Šopalovići su priča o četvoro putujućih glumaca, koji svjetlo pod suncem i slobodu umjetnosti i pozorišta, traže ispod sjenke vešala, u Užicu 1941. godine, gde neprestano traju racije, ubistva, zločini. U takvom svijetu nema mjesta za kulturu, ni za pozorište!

Gdje je kraj realnosti i početak iluzije? I da li su ljudi svijesni da u svojim životima zapravo igraju mnoštvo uloga? Pošto je ovo komad u kome se miješaju stvarnost i iluzija, pozorište i svakodnevica, predstava se bavi i temom istinitosti imaginarnog – da li je naš život samo materijalan? Da li je istinitije ono što je opipljivo ili neko žarko uvjerenje, iluzija? Predstava pokreće i temu nasilja – kako se nasilje uopšte rađa u nekoj sredini, u nekom čovjeku? Odakle dolazi zlo? Kako je moguće da čovjek ode toliko daleko i počini takve užase i zločine?

Preporučeni uzrast za sve programe u okviru SCENE ZA MLADE je 12+ godina. Ovo su prve predstave kojima se zahuktava lokomotiva Kotorskog festivala pozorišta za djecu, koja ove godine vozi 24. vagon – 24. godinu svog postojanja.

Ovogodišnje izdanje festivala trajaće od 1. do 12. jula, a segment je VIII Međunarodnog festivala KotorArt.