S domjenka HGI poručeno – uvijek smo tu da branimo dignitet Hrvata!

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 27. prosinca 2021. - 10:56
Autor: 

Sinoć je je u Domu kulture „Josip Marković“ u Donjoj Lastvi održan tradicionalni božićni domjenak Hrvatske građanske inicijative, uz poštovanje epidemioloških mjera. Na početku, nazočni su bili u prilici poslušati crnogorsku i hrvatsku himnu, a nakon toga im se obratio predsjednik HGI – ja Adrijan Vuksanović.

„Večeras s nama nisu samo Hrvatice i Hrvati, već imamo pripadnike i drugih naroda u Crnoj Gori, koji su naši iskreni prijatelji i s kojima dijelimo zajedničke vrijednosti, što je meni posebna radost. Reklo bi se da je hrvatska zajednica u Crnoj Gori brojčano malena. Ona jeste brojčano malena, ali je velika srcem. Okupili smo se u Domu kulture, koji je prije skoro stotinu godina sagrađen od naših predaka. Ovaj Dom kulture je u pravom smislu žarište hrvatske kulture, ne samo u Tivtu, ne samo u Boki kotorskoj, već u cijeloj Crnoj Gori. On pokazuje naš vitalitet i snagu, jer smo mi ti, koji smo ga obnovili prije  skoro deset godina“. Vuksanović je također istakao zaslugu upravo Hrvatske građanske inicijative da se na  „našim institucijama vijori i hrvatska zastava, kao i da se 13. siječnja obilježava Dan hrvatskog naroda. Također, ovdje se nalazi i Radio Dux  te se u javnom prostoru čuje hrvatska riječ. Svi smo mi ovdje ne samo predstavnici hrvatskog naroda već i  svjedoci  hrvatskog digniteta“.

Predsjednik HGI – ja se osvrnuo i na brojne polemike na društvenoj i političkoj sceni  te  potvrdio da su HGI i HNV ti, koji će biti  uvijek prisutni dati  odgovor bilo kome, upravo zbog predaka, koji nisu mogli artikulirati sve ono što mi danas možemo. Spomenuo je i ponos zbog preko 40 tiskanih knjiga s povijesnim karakterom o Hrvatima, pitanje Bokeljske mornarice i uloge hrvatskih predstavnika, kada je nominacija u pitanju.

Vuksanović je rekao da upravo u okolnostima, koje nam nisu baš naklonjene, pokazujemo homogenost i snagu te da su suparnici ti, koji nam daju snagu za nastavak i borbu „prava Hrvata za hrvatski identitet, kulturu i tradiciju“.

Domjenku je,  pored simpatizera i prijatelja  nazočio i don Milidrag Janjić,  kao i  ljudi iz Herceg Novog, Bijelog Polja i Bara.

Govor predsjednika HGI – ja možete u cijelosti pogledati i na priloženom videu.