Radionica „ Riječi su prozori ili zidovi ” u Kotoru

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 10. lipnja 2016. - 9:12
Autor: 

Pripremajući svoje 24. izdanje Kotorski festival pozorišta za djecu, pored bogate glavne selekcije koja je najavljena za ovu godinu, otkriva još jednu radionicu za djecu koja će se održati u sklopu pratećih aktivnosti tijekom festivalskih dana, od 1. do 12.7., ali i u predfestivalskom periodu.

Uredništvo Pratećeg programa Kotorskog festivala pozorišta za djecu najavljuje  psihološku radionicu nenasilne (suosjećajne) komunikacije “Riječi su prozori ili zidovi”, koja je namijenjena djeci uzrasta od 5 do 18 godina, kao i roditeljima svih uzrasta, te za volontere Festivala. Radionicu vodi psihologinja Ranka Šarenac.

Cilj radionice je upoznati djecu, omladinu i roditelje s komunikacijom koja podiže zidove i otvara “prozore” među ljudima. Radionicom se, također, želi omogućiti sudionicima da osjete radost življenja koja prati iskrenost i empatiju, te im pružiti iskustveni uvid u to da je svaka razmjena prilika za uživanje u sebi i drugima, mogućnost za uzajamno obogaćivanje.

Psihološke radionice i predavanje za roditelje su na prošlogodišnjem festivalu izazvale opće oduševljenje sudionika, koji su izrazili želju da se i ove godine nađu u programu.

Ranka Šarenac, koja vodi ovu radionicu, rođena je u Beogradu. Osnovnu školu završila je u Risnu, a srednju u Kotoru i SAD - u. Diplomirala je psihologiju na Filozofskom Fakultetu u Beogradu 1997., a magistrirala socijalnu psihologiju na Sveučilištu u Londonu, LSE (London School of Economics and Political Science) 1999. Radila je na projektima demokratizacije za međunarodne organizacije uključujući OEBS i UN. Sudjelovala je na brojnim obukama iz vještina komunikacije, pregovaranja, rješavanja konflikata i sl. u zemlji i inozemstvu, a kao trener je radila za lokalne NVO i Upravu za kadrove Vlade Crne Gore. Koautor je priručnika za rješavanje konflikata i pregovaranje. Magistrirala je i u Italiji na Sveučilištu u Trentu 2006. iz komparativnog lokalnog razvoja za Balkan i ostale zemlje u tranziciji i na Sveučilištu u Torinu 2007. iz upravljanja mirovnim misijama. Od 2009. živi u Stokholmu sa svojom obitelji, gdje se stručno usavršava u oblastima nenasilne komunikacije i odgoja uz uvažavanje dječje kompetencije u skladu s uzrastom. 2015 osniva fondaciju Centar za uzajamno vaspitanje “VidiMe” (www.vidime.org) u cilju poticanja dječjeg razvoja uzajamnim poštovanjem i razumijevanjem, a ne kaznama, prijetnjama i ucjenama uz uvažavanje potreba i djece i odraslih.

 

 

 

 

 

Prateći program Kotorskog festivala pozorišta za djecu i ovog ljeta činiće muzički, likovni, književni, edukativni, filmski i drugi programi, Scena za mlade – koja od ove godine funkcioniše kao svojevrstan podfestival Festivala, kao i OFF program.

Uskoro vam otkrivamo još programa koji će ovog ljeta da pokrenu talas dječije kreativnosti u Kotoru.

Dobro nam došli na 24. izdanje Kotorskog festivala pozorišta za djecu!