Radio Dux proslavio deveti rođendan

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 07. prosinca 2018. - 11:09
Autor: 

Deveti rođendan Radija Dux, jedinog hrvatskog elektronskog medija u Crnoj Gori, obilježen je jučer u prostorijama Doma kulture „Josip Marković“ u Donjoj Lastvi.

Nazočnima se obratio predsjednik Hrvatske krovne zajednice „Dux Croatorum“ Adrijan Vuksanović, koji je izrazio zadovoljstvo što je ova večer održana baš u Domu, koji će uskoro proslaviti 100-tu obljetnicu postojanja.

„Priča o osuvremenjivanju Radio Dux-a počela je prije nešto više od dvije godine, kada je ovdje bio potpredsjednik Hrvatskog sabora gospodin Milijan Brkić i na njegovu inicijativu je sve krenulo. Zahvaljujući Družbi Braća hrvatskoga zmaja, renomiranoj kulturnoj instituciji u Hrvata, zahvaljujući gospodinu Botici, Odašiljačima i vezama, mi danas imamo suvremeni Radio Dux u tehničkom smislu, a ja vjerujem da ćemo imati i u sadržajnom, i u punom smislu kvalitetan radio hrvatske nacionalne manjine. Njegovo postojanje je značajno i za Hrvate u Crnoj Gori i za samu državu Crnu Goru. Jer, nakon mnogo desetljeća, sada se u medijskom prostoru može čuti i hrvatska riječ i hrvatske domoljubne pjesme“, kazao je Vuksanović.  

U ime državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonka Milasa nazočile su Dubravka Severinski i Ivana Perkušić. „Od iznimne nam je važnosti Radio Dux, odnosno hrvatska riječ, kao i svaki napor koji Hrvati u Boki, odnosno hrvatska manjina u Crnoj Gori ulaže u očuvanje hrvatskog duha i hrvatske kulture i baštine. Jedan od najvažnijih načina očuvanja hrvatskog duha u sebi je upravo hrvatska riječ i mislim da je divno da je jedan od medija, koji čuva hrvatsku riječ i širi, upravo Radio Dux. Jako smo ponosni što možemo tome pridonijeti. Želim istaknuti da je hrvatski narod jedan i nedjeljiv, neovisno o tome jesmo li u domovini Hrvatskoj ili izvan njenih granica“, istakla je Perkušić, kojoj je ovo prvi posjet Tivtu. Također je kazala da će Središnji državni ured uvijek biti na raspolaganju hrvatskoj nacionalnoj manjini u Crnoj Gori te pomagati u okviru svojih mogućnosti.

Veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić izrazio je zadovoljstvo što nazoči jednoj ovakvoj proslavi: „Devet godina nije puno, ali devet godina je lijepog programa i mislim da ste pridonijeli tome da se ljudi u Boki naslušaju predivne hrvatske glazbe. Drago mi je da se s novom tehnologijom čujete jače, dalje i bolje“.

„Nama je uvijek drago kad možemo na bilo koji način pomoći, ne samo Radio Dux-u, nego općenito hrvatskom narodu u Crnoj Gori, da na neki način osjeti da smo dio jednog naroda. Kad sam dolazio u Tivat, osjetio sam bitnu razliku u kvaliteti zvuka i vjerujem da svi slušatelji to prepoznaju i nadam se da će u budućnosti to tako i ostati i još dodatno se poboljšati“, kazao je za naš Radio  Mate Botica, direktor tvrtke Odašiljači i veze.

U zabavnom dijelu programa nastupila je kazališna sekcija HNV-a, kao i tivatska klapa „Jadran“.