Vuksanović: Sve spremno za 5. Feštu od rogača

Emitirano: 
Četvrtak, 17. srpnja 2014.

U emisiji "Tragom Hrvata Boke i događaja" ugostili smo predsjednika HKZ "Dux Croatorum" i člana Savjeta za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Adrijana Vuksanovića.

Radio Dux: Bliži nam se Fešta od rogača, koju već tradicionalno organizira Hrvatska krovna zajednica.

A. Vuksanović: Tako je. Sada već možemo nakon pete godine reći da je to već tradicionalno. Naime, 25. srpnja u petak održat ćemo petu po redu Feštu od rogača, s početkom u 21 sat na lastovskoj rivi.

Glavni gosti večeri bit će klapa "Maslina". Pored toga nastupit će Dječji zbor "Leptirići", koji radi u sklopu Hrvastkog nacionalnog vijeća Crne Gore; zatim klapa "Vazda mladi" i "Modest". Program će, kao što sam već rekao, početi u 21 sat, Feštu će otvoriti Dječji zbor "Leptirići", Maslinarsko društvo "Boka", a nakon toga Fešta će se nastaviti, ja vjerujem, duboko u noć uz glazbu, nama svima drage i poznate klape "Maslina".

Radio Dux: Dakle, uspjeli ste ih dovesti. Je li bio problem?

Vuksanović: Što se tiče njih i svega ostalog, ja bih se stvarno zahvalio gospodinu Dekoviću, bez čije energije bi bilo puno teže organizirati cjelokupnu feštu. On je svojom energijom i angažiranjem zaslužan i za klapu "Maslina" i velikim dijelom uopće što se organizira ova Fešta od rogača, po peti put.

Radio Dux:  Fešta od rogača je dio projekta, koje financira Fond za ostvarivanje manjinskih parava Crne Gore?

A. Vuksanović: Tako je. Moramo se tu zahvaliti našim sponzorima, Fondu za ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore, Turističkoj organizaciji Tivta,  Hrvatskom nacionalnom vijeću Crne Gore, Hrvatskoj građanskoj inicijativi. To su naši sponzori i prijatelji koji su nam pomogli da ove godine organiziramo petu po redu Feštu od rogača.

Radio Dux: Da li su domaćice spremne, jeste li ste nabavili brašno od rogača, hoće li biti delicija, rakije?

A. Vuksanović: Domaćice uveliko rade, mogu reći da sigurno znam da će biti spremne. Bit će to jedna večer bogatog glazbenog zvuka i bogatog okusa od rogača.

Radio Dux: Kažite nam nešto o tom rogaču?

Vuksanović: Može, sa zadovoljstvom. Dakle, taj rogač je, kao što svi dobro znamo, posadila naša mještanka, Nina Stjepčević, pred svoj put u Ameriku, davne 1886. godine. U to ime mi organiziramo tu Feštu, mada taj rogač simbolizira puno više i mi se ne okupljamo samo oko njega, nego ja bih rekao sigurno oko neke čežnje i ljubavi za rodnim krajem koju je iskazala Nina Stjepčević, i njezinom potrebom da ostavi nešto svom rodnom kraju i da ostane nama u sjećanje što mi uspješno njegujemo i njegovat ćemo i u budućnosti.

Radio Dux: Inače, taj rogač je zaštićen općinskom posebnom odlukom?

A. Vuksanović: Upravo tako. Općina je zaštitila taj rogač i on već dulje vrijeme krasi lastovsku rivu i vjerujem da će tako biti i u budućnosti. Njegova hladovina sigurno čuva neke lijepe uspomene, što bi mi rekli vjerojatno i ćakule i mnogo toga.

Radio Dux: Vi ste i predsjednik Hrvatske krovne zajednice "Dux Croatorum#, koja je osnovala Radio Dux, dosta je aktivna zajednica i aktivni ste što se tiče nakladništva. Pripremate neki novi projekt?

A. Vuksanović: Vi ste u pravu, veoma smo aktivni. Baš jučer sam gledao kronologiju naših dešavanja u proteklih godinu dana i u toj kronologiji vidio sam 126 stranica kucanog teksta. Toliko mi imamo aktivnosti u proteklih godinu dana, i mnogo veće zajednice mislim da bi bile zadovoljne tolikom dinamikom i aktivnošću, a ne jedna mala kao što smo mi.

Kad već spominjete nakladništvo, vrlo brzo, mislim da sad već mogu reći 3. kolovoza, a ako dođe do neke promjene mi ćemo obavijestiti naše slušatelje, bit će promocija jedne knjige autora Poleksića, koji je bio osobni prijatelj s legendarnim Matom Parlovom. On će predstaviti svoju knjigu čije je tiskanje pomoglo Hrvatsko nacionalno vijeće. Nadamo se da ćemo konačno na terasi iznad Doma kulture "Josip Marković", u jednom lijepom ambijentu predstaviti tu knjigu i boksačku i sportsku legendu Mata Parlova.

Radio Dux: Vi ste i član Savjeta za Hrvate izvan Republike Hrvatske, negdje krajem prošle godine izabrani i Savjet je počeo raditi. Dokle se došlo, sudjelujete li u radu i koje nam novosti donosite?

A. Vuksanović: U pravu ste, ja sam izabran prije godinu dana, u lipnju prošle godine, u prosincu krajem prošle godine bio sam na prvoj konstitutivnoj sjednici. Od tada mi imamo živu komunikaciju putem interneta i putem web konferencija. Komuniciramo, surađujemo koliko je to moguće; to je jedno tijelo od velikog broja članova, preko 80 članova koji su raspoređeni diljem planete, tako da to baš i nije jednostavno, moramo usaglasiti vremenske zone. Sada kako stvari stoje najvjerojatnije ćemo opet do kraja godine sigurno imati drugu po redu sjednicu u kojoj ćemo se sresti, u kojima ćemo sugerirati i Vladi Republike Hrvatske na kreiranju politike van prema Hrvatima izvan Republike Hrvatske, što i naša jest uloga, naša uloga je savjetodavna, tako da očekujem naredni susret nakon ljeta i do kraja ove godine.

Radio Dux: Što je to što ćete vi osobno sugerirati?

Vuksanović: Prije nego što odem na tu drugu sjednicu, ja ću obaviti razgovor sa svim predstavnicima hrvatskih udruga u Crnoj Gori i hrvatskih organizacija i prenijet ću njihove dojmove, prenijet ću njihove želje, njihove zabrinutostim i njihove radosti, prenijet ću na najviše istance Republike Hrvatske, prenijet  ću i naše aktivnosti i prenijet ću što smo sve do sada uradili i što planiramo u budućnosti, kako bi samim tim tražili potporu od najviših istanci države Hrvatske.

Radio Dux: Što je to što vi osobno vidite kao osnovni problem ili nedostatak, ili nešto što bi trebalo riješavati?

A. Vuksanović: Ja po prirodi nikad ne vidim ili se trudim da vidim problem u sebi. Mislim da najveći problem hrvatskog puka u Crnoj Gori može bit sam on sebi. Mi smo jedna mala zajednica koja je samim tim biološki ranjiva, ali moramo u toj svoj malenosti izvući neke pozitivne konsekvence. Moramo biti dinamični, morami imati jednu sinergiju i političkog i društvenog i vjerskog. Moramo to sve usaglasiti kako bi dalje išli u budućnost, kako bi bili generacija ne zaborava, nego generacija kontinuiteta.

Radio Dux: Vidimo u posljednje vrijeme hrvatska zajednica u Crnoj Gori je dosta aktivna, otvaraju se nove nevladine organizacije, takva je jedna u Baru. Mislim da se dosta radi na očuvanju tog našeg identiteta.

A. Vuksanović: Upravo sad kad sam izgovarao ove riječi, bila mi je na pamet baš ta organizacija Svetog Jeronima u Baru na čelu s gospodinom Marvučićem, koji je stvarno aktivan i koji se nesebično daje za hrvatsku zajednicu u Baru i uopće u Crnoj Gori i svakako mu treba pružiti potporu i od drugih instanci i drugih organizacija u Crnoj Gori, na koju on, ja vjerujem, može računati.

Radio Dux: Dakle, možemo očekivati da ćete i vi prenijeti naše potrebe i zahtjeve Savjetu.

A. Vuksanović: Sigurno. To je moja funkcija i prije nego što odem ja ću obaviti razgovor sa svima i prenijet ću njihove dojmove i sve ono što ih muči i raduje istancama u državi Hrvatskoj.