Prvi Internacionalni festival plesnog teatra – Tivat 2018.

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 09. srpnja 2018. - 10:24
Autor: 

Prvi Internacionalni festival plesnog teatra – Tivat 2018., otvorit će u srijedu, 11. srpnja, čuvena Kibuc dens kompanija iz Tel Aviva, s predstavom Mother’s Milk u koreografiji Ramija Bera. Kibuc dens kompanija spada u jednu od najboljih plesnih trupa u svijetu, a predstava Mother’s Milk (Majčino mleko), smatra se jednim od najboljih ostvarenja renomiranog izraelskog koreografa Ramija Bera, koje je posvetio sjećanju na svoje roditelje. Publika će tako biti u prilici vidjeti pravi igrački spektakl, čije izvođenje je pomogla Izraelsko veleposlanstvo, kao i kompanije Airport City i Skyline iz Beograda. Predstava se izvodi na Ljetnoj pozornici od 21:30.

U prvom izadnju Festivala plesnog teatra publika će moći pogledati 19. srpnja i plesnu predstavu Magbet, koja je rađena u koprodukciji Centra za kulturu Tivat i Bitef teatra, u koreografiji Miloša Isailovića. Predstava je svoju premijeru imala prošle godine kada je dobila Specijalnu nagradu na festivalu Purgatorije.

Na Ljetnoj pozornici 15. srpnja bit će izvedena plesna predstva za djecu i mlade Pepeljuga, u koreografiji Une Đuričić, Helene Ćelap i Anje Milosvljević. Riječ je o plesnoj adaptaciji poznate bajke Braće Grim, koja je smještena u današnje vrijeme i bliska je novim, mladim generacijama.

Nova plesna koprodukcija Centra za kulturu Tivat i Bitef teatra bit će premijerno izvedena 23. srpnja na sceni Atrija Buća. Riječ je o predstavi San ljetnje noći u koreografiji Isidore Stanišić i izvođenju Bitef dens kompanije, koja je bazirana na poznatom Šekspirovom djelu. Autorica se kroz virtuozan pokret igrača na duhovit i lucidan način bavi temom ljubavi, snova i ljudske imaginacije u post humanom društvu budućnosti. Predstava reflektira kroz pokret Šekspirovu misao – što je čovjek do magarac ako pokušava da razriješi svoje snove.

Festival će imati i svoj veoma važan edukativni segment, plesni seminar koji će voditi renomirani baletski pedagozi u trajanju od 20. do 27. kolovoza. Klasičan balet predavat će primabalerina Ašhen Ataljanc iz Beograda, suvremenu igru Richel Veils iz Nizozemske, hip hop Milena Maneva iz Skoplja, a satove joge držat će Dalida Stojanović. Organizacija seminara ima za cilj stvoriti regionalnu platformu za razvoj i usavršavanje mladih igrača, ali i ohrabriti i ojača domaću suvremenu plesnu scenu.

Također, formiranje Festivala plesnog teatra ima za cilj da stranim i domaćim turistima, kroz univerzalni jezik pokreta, omogući široku i kvalitetnu kulturnu ponudu, jačajući na taj način poziciju Tivta kao kulturnog regionalnog centra. Sa druge strane festival ima cilj skrenuti veću pozornost na umjetničku igru, koja je u Crnoj Gori marginalizirana u odnosu na dramski teatar, i da potakne razvoj i napredak domaćeg plesnog stvaralaštva.