Predstava „San ljetnje noći“ premijerno 23.7.

Time to read
2 minutes
Read so far

Subota, 21. srpnja 2018. - 12:44
Autor: 

 

Premijera predstave „San ljetnje noći“, u koprodukciji Centra za kulturu Tivat i Bitef dance company iz Beograda bit će odigrana u ponedjeljak, 23. srpnja, s početkom u 21.30 na sceni Atrija Buća u Tivtu. Tom prigodom, danas je na istom mjestu održana konferencija za novinare.

 „Ovo je naša treća koprodukcija sa Bitef teatrom; drugi Šekspir koji će se igrati na ovoj sceni ovdje i treći Šekspir kojeg gledamo u okviru Purgatorija“, istakao je direktor Centra za kulturu Tivat Neven Staničić.  

Direktor Bitef teatra Miloš Latinović istakao je da Bitef i Centar za kulturu imaju izuzetnu suradnju, kao i da mu je drago što Bitef ima kontinuitet igranja u Kotoru i uopće Crnoj Gori. „Šekspir je mjera ovog vijeka i kod njega postoji sve što mi možemo u karakterima ljudi prepoznati danas. Nažalost, naša civilizacija u tehnološkom smislu napredovala jako puno, a u idejnom i duhovnom ne prati taj razvoj i možda zbog toga ti Šekspirijanski motivi i dan danas dominiraju našim životima“, kazao je Latinović.

„Inicijativa da se rade ta velika djela svjetske književnosti je krenula od momenta od kada je osnovana Bitef dens kompanija. Između ostalog, htjeli smo da publici primaknemo polje plesnog teatra kroz te velike naslove“, kazala je umjetnička direktorica Bitef dens kompanije Jelena Kajdo  dodajući da je plesni teatar u čitavoj regiji marginaliziran. Ona je naglasila da se trude motivirati domaću plesnu scenu da dobije poticaj da se razvija još više.  

Koreografkinja Isidora Stanišić se osvrnula na koncept same predstave: „Možete vidjeti da je radnja smještena u neko drugačije vrijeme od našeg. Barem mi to mislimo - da je to neka možda malo dalja budućnost. Međutim, radi se o eri posthumanizma i transhumanizma. Asocijacija koju sam ja dobila direktno od Šekspira i koja me uputila na ovu temu jeste njegov stih u kome on kaže Što je čovjek do magarac, ukoliko pokušava da razriješi san. To razrješavanje sna upućuje na nešto racionalno, kalkulatorsko, na nešto čemu u budućnosti težimo u smislu usavršavanja mozga, priključivanja na računare, stvaranja kiborga itd. Mislim da je to mnogo bliže budućnosti nego što mi pretpostavljamo, tako da je veoma važna i aktuelna tema, jer se postavlja upravo to pitanje koje nam je rekao Šekspir – što će se dogoditi onog trenutka kad prestanemo da sanjamo, maštamo, osjećamo...“.

Branko Mitrović, jedan od igrača u predstavi, kazao je da je realizirati ovu predstavu bio težak proces, a posebnu poteškoću predstavlja nošenje kostima. „Mislim da ćemo nakon premijere svi zajedno da slavimo, jer imamo zaista jedno sjajno djelo iza sebe i nadam se da će imati dug život na pozornici“, ističe on.

U predstavi igraju: Branko Mitrović, Ana Ignjatović Zagorac, Tamara Pjević, Miona Petrović, Nikola Živković, Andrea Dobrić, Jakša Filipovac i Nađa Lukić.

Koreografija: Isidora Stranišić

Vizualni identitet predstave: Mačej Kuzminski

Kostim i koncept scene: Slavna Martinović

Dizajn svjetla: Goran Balaban i Radovan Samolov

Glazbeni  suradnik: Darja Janošević

Igrač/ce BITEF dens kompanije: Ana Ignjatović Zagorac, Tamara Pjević, Branko Mitrović, Miona Petrović, Jakša Filipovac, Andrea Dobrić, Nikola Živković i Nađa Lukić.

Foto i dizajn promotivnog materijala :Nenad Šugić

Izvršna produkcija: Jovana Janjić i Vojislav Kaluđerović

Predstava se realizira uz potporu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.