Proslavljen sv. Anton u novootvorenoj crkvi u Lepetanima

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 14. lipnja 2017. - 10:22
Autor: 

Blagdan sv. Antona Padovanskog obilježen je jučer i u obnovljenoj crkvici u Lepetanima, koja nosi ime tog sveca, i koja je tom prigodom svečano otvorena.

Propovijedao je monsinjor Ilija Janjić, biskup kotorski: "Sveti Anton je u sebi bio samo bjelina. On je živo u jednoj čistoći. A živio je onda kada je naša Katedrala tek počela stasati, jer naša je Katedrala sagrađena 1166., a Sveti Anton je umro 1231., u Padovi.  Rođen je u Portugalu,  u Lisabonu, a evo došao je do Padove i tamo je završio trku ovoga života. To smo se duplo prenijeli u to vrijeme kada je on živio, kada je on propovijedao  i u ono doba kada je bilo vjernika, ali i u ono doba kada je bilo nevjernika; kada je bilo onih koji su odbacivali Božju riječ, kada su odbacivali Boga. A odbacili su Isusa Krista kada je on živio; svojima je došao i njegovi ga i primiše, i evo, kroz sva stoljeća, počevši od apostola, nakon što su primili Duha Svetoga, koji su pripovijedali Krista i istinu tako kroz stoljeća, do Svetoga Antona, do toga 13. stoljeća se propovijedalo, a on se isticao na poseban način. On, pun Božjeg duha, želio je približiti Boga, želio je zračiti Boga. Želio je biti dobar čovjek, želio je biti dobar svećenik i želio je biti dobar redovnik. Sveti Anton kao da je nadvisio samog svog utemeljitelja, Svetoga Franju, i kroz sva stoljeća on kao da se više časti nego sam Sveti Franjo".

Don Ivo Ćorić je izrazio posebnu zahvalnost biskupu Janjiću, koji se zauzeo za obnovu ove župe, te mu je uručio zahvalnicu. Don Ivo je uručio zahvalnice i ostalim pojedincima koji su pomogli u obnovi ove crkve.

Nakon mise, održana je procesija, a blagoslovljena su djeca, kruh i cvijeće.