Proslavljen blagdan svete Agate u Mrčevcu

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 06. veljače 2024. - 12:01
Autor: 

Ovogodišnja proslava blagdana svete Agate obilježena je u Mrčevcu u istoimenoj crkvi uz lijepi broj vjernika i hodočasnika iz Boke, Crne Gore te Hrvatske. Svetu misu služio je upravitelj župe don Dražen Kraljić, koji je izrazio svoju radost što se ovako lijepi broj ljudi okupio unatoč radnom danu i jutarnjem terminu svete mise. U svojoj propovijedi don Dražen je upoznao vjernike sa životom svete Agate stavljajući posebni naglasak na hrabrost koju je podnijela unatoč brojnim mučenjima i sramoti koju je doživjela kada su joj između ostalo odrezali i grudi.

"Sveta Agata tom je prilikom rekla svojim mučiteljima i konzulu Kvintijanu koji ju je htio za svoju ženu, ali ga je ona odlučno odbila: kako te nije sram krvniče oduzeti mi ono na čemu te tvoja majka othranila. I zaista, braćo i sestre, ženske grudi nisu na tijelu samo kao neki vanjski znak i ukras, već imaju važnu ulogu hranjena djeteta u prvim mjesecima i godinama života, a znamo da je majčino mlijeko najzdravije i najprirodnije od svega što jedno dijete može primiti. Stoga molimo danas za sve one majke koje možda imaju probleme na tom području ili  možda neka oboljenja, neka im sveta Agata izmoli milost ozdravljenja i sve ostale potrebne milosti. A molimo i za sve obitelji na svijetu da budu jedna zdrava zajednica u kojoj će se rađati djeca nahranjena majčinim mlijekom i ohrabrena očevom snagom kako bi mogla hrabro koračati ovim svijetom uvijek vjerni Bogu, Kristu i Crkvi, u svim trenucima života, pa ako treba, čak i pod cijenu vlastitog života."

Na kraju mise,  don Dražen je čestitao svima koji slave imendan, a na poseban način zahvalio je i župljanima koji su se potrudili oko organizacije proslave. Pozdrave je uputio i svima prisutnima bez posebnog naglaska na bilo kome, jer u crkvi i pred Bogom smo svi jednaki. Radosno kršćansko druženje nastavljeno je nakon mise ispred crkve,  gdje su se okupljeni počastili i okrijepili onim što su spremile vrijedne ruke domaćica. 

 

Don Dražen Kraljić