PROSLAVA SV. AGATE - MRČEVAC

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 06. veljače 2013. - 10:31
Autor: 

Juče je u župi Bogdašići, u Mrčevcu proslavljen blagdan Sv. Agate, djevice i mučenice. Sv. Misu služio je don Milidrag Janjić, župnik u Tivtu i don Marko Vuković župnik iz Bogdašića.
Crkvica sv. Agate u Mrčevcu, prema dostupnim informacijama, potječe iz IV stoljeća, a obnovljena je 1903godine.
O životu i smrti sv. Agate raširene su mnoge, često prijeporne legende. Rodila se oko 231. u Cataniji ili Palermu na Siciliji. Potjecala je iz bogate i plemenite obitelji. Lijepu kršćanku rimski upravitelj Kvintijan prisiljavao je u vrijeme Decijeva progona da se odrekne Isusa Krista ili da postane njegova ljubavnica. Nije pristala, pa je mučena tako da su joj odrezane grudi i bačene u vatru. Čudom se spasila, ali je ponovno zatvorena i stavljena na žeravicu. Tog trenutka odjeknuo je snažan zemljotres, Agatini mučitelji su poginuli pod ruševinama, a Kvintijan je pobjegao u strahu. Agata je zahvalila dragom Bogu jer je prekinuo njezine patnje i preminula na današnji dan, 5. veljače 251. u Cataniji.

Nakon godinu dana njezinim zagovorom spašen je grad Catania od erupcije vulkana Etne, a Maltežani joj zahvaljuju jer ih je 1551. spasila od turske invazije. Njezino ime ušlo je u rimski kanon mise. Svojim djelima proslavili su je mnogi kršćanski pisci. Zazivaju je kod bolesti grudi, neplodnosti, potresa, vatre, prirodnih nepogoda, vulkanskih erupcija, a zaštitnica je Malte, Malteškoga viteškog reda, San Marina, Sicilije, Catanije, Molisea, mučenika, ljevača zvona, pekara, draguljara, žrtava silovanja i mučenja, dojilja, neudatih žena, te brojnih naselja, župa, crkava i kapela diljem svijeta i hrvatskih krajeva.