Proslavljen blagdan sv. Leopolda u Herceg Novom

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 13. svibnja 2018. - 9:29
Autor: 

Blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića proslavljen je jučer u Herceg Novom, u svečevom rodnom gradu. Bila je to jedinstvena prilika za pogledati i polusatni dokumentarni film autora Boža Vodopije, koji nas je podsjetio na veličanstveni događaj za sve vjernike kada je 15. i 16. rujna 2017., u Herceg Novi hodočastilo čudesno neraspadnuto tijelo sv. Leopolda. Tada je njegov dolazak predstavljao ispunjenje njegove posljednje želje - da mu se „kosti odnesu među svoj narod – za dobro njihovih duša.“ Na početku nazočne je pozdravio predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković, kao i veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić koji je istakao značaj sv. Leopolda i zadovoljstvo što se nalazi u svečevom rodnom gradu.

Film govori i o Leopoldovu odrastanju u Herceg Novom, njegovu odgovoru na Božji poziv te nastoji odgovoriti i na pitanje koja je Svečeva poruka današnjem čovjeku i ovom vremenu, te kako nasljedovati njegov primjer življenja svetosti. Unatoč svim svojim tjelesnim ograničenjima sv. Leopold Bogdan Mandić pokazao je to mogućim.

Autor spomenutog dokumentarnog filma Božo Vodopija najavio je i svoj idući projekt i veliku želju – snimiti film o bl. Graciji s Mula te na taj način tog velikog čovjeka približiti svima koji nisu dovoljno upoznati s njegovim likom i djelom.

Svetu misu je u 10 sati u župnoj crkvi predslavio mons. Ilija Janjić, kotorski biskup i tom prigodom blagoslovio novu ekumensku ikonu sv. Leopolda izrađenu kao trajni spomen na dolazak svečevih relikvija u Herceg Novi 15. i 16. rujna 2017.

Nakon projekcije filma, vjernici su se okupili u crkvi sv. Jeronima na Misi, koju je predslavio fra Ivo Kramar gvardijan u Pridvorju i vojni kapelan u Dubrovačkoj biskupiji. On je na početku svoje propovijedi istakao da je najveća tajna čovjekova da mu se Bog raduje, da želi biti s nama, da nas prati u čitavom našem životu.

U svakom trenutku moramo biti svjesni da je sv. Leopold predstavljao sveca nepodijeljene crkve, sveca koji pripada svima nama, svim narodima i svim vremenima. Dovoljan dokaz je koliko hodočasnika, prilikom dolaska svečeve moći, pa i jučer, nije bilo samo katoličke vjeroispovijedi, već i pravoslavne, što samo za sebe govori o njegovoj veličini i potrebi da mu se svi pomolimo. Kao što smo imali priliku pogledati u  dokumentarnom filmu, čak i posljednji dan svog života, on je posvetio vjernicima slušajući ih i tješeći ih u svojoj ispovjedaonici. Nakon njegove smrti, ljudi su govori da je preminuo svetac, iako ga je svetim proglasio papa Ivan Pavao II., 16. listopada 1983. godine.

Dokumentarnom filmu, kao i sv. Misi nazočili su: veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić, konzul Republike Hrvatske u Kotoru Marijan Klasić, izaslanica predsjednika Općine Herceg Novi Tamara Vujović, kao i brojni svećenici Kotorske biskupije.

Nakon sv. Mise upriličeno je prigodno druženje.