Promovirana monografija HGD - a u Kotoru

Time to read
2 minutes
Read so far

Nedjelja, 18. prosinca 2022. - 16:31
Autor: 

Proteklog petka u dvorani Muzičke škole „Vida Matjan“  u Kotoru, održana je  promocija monografije Hrvatskog građanskog društva. Na taj način je obilježena i važna obljetnica Društva – 20 godina od osnutka.

Večer je počela glazbenim uvodom Bisernica Boke, nakon čega se prisutnima obratila prof. Marina Dulović, koja je rekla kako: ,,monografija nudi čitaocu sveobuhvatno sagledavanje rada društva, presjek autentičnih uredno složenih događaja, hronološki pregled aktivnosti, tekstove iz različitih oblasti djelovanja, kulture, nauke, istorije, religije, sporta, pomorstva, društvene zajednice i na taj način dokumentuje pružanje značajnog doprinosa razvoju hrvatske nacionalne manjine u današnjoj državi Crnoj Gori. Civilizacijska obaveza o tragovima vremena i bogatstvu nasljeđa, veza prošlosti i sadašnjosti, osvjetljava duh tradicije dostojne pažnje i poštovanja. U tekstu smo suočeni sa velikim bogatstvom kvalitetnog materijala, na kojem je autor predano radio, čuvajući i objedinjavajući dragocjenu građu tokom dvije decenije postojanja Hrvatskog građanskog društva. Tako se nizao svestrano obrađeni materijal, koji danas imamo u koricama ovog vrijednog izdanja“.

Predsjednica HGD-a Rafaela Pina Lazarević, istakla je da se ovaj jubilej ogleda kroz očuvanje identiteta, jezika, kulturne baštine i nasljeđa te da je sve do sada  ostvareno, upravo  ostvareno  zahvaljujući upornom radu, kako članova Društva, tako i prijatelja  i institucija iz Crne Gore i  Republike Hrvatske.

„Monografija je kulminacija jedne izdavačke djelatnosti koju su Hrvatsko građansko društvo i prvi predsjednik gospodin  Tripo Schubert izdali na svjetlost dana, a koja se ogleda sa svim onim značajnim  s ovog područja i predstavlja njihovu vezu sa kulturnom baštinom, religijom, pomorstvom,  i sve ono po čemu je Kotor i prepoznat“- kazala je predsjednica Društva te istakla da će  Društvo  i dalje nastaviti  raditi na očuvanju i promoviranju kulturne baštine i nasljeđa,  uz pomoć brojnih prijatelja i sponzora, koji su i doprinijeli da ova monografija ugleda svjetlost dana, kao i uz potporu  RH, Crne Gore, kao i Dubrovačke županije.

Zoran Nikolić, jedan od inicijatora za osnivanje Društva,  podsjetio je kako je sve počelo:  „Crna Gora je bila na prekretnici, kao i danas. Kako se naš glas nije čuo tada, tako se ne čuje ni danas. Tada se Crna Gora kretala nekim novim putem i mislili smo da se na taj put ne može krenuti bez nas. Bez obzira na sve probleme koje smo imali devedesetih godina i muka kroz  koje smo prošli, trebalo je okrenuti novi list i sa 1% crnogorskog kapaciteta pomoći  kako Crnoj Gori, a tako i nama samima.  Da li smo u tome uspjeli  - mislim da jesmo i to  zaslugom svih koji su pomogli  i najmanje u radu društva svih ovih godina.  Čak i oni koji su pokušali u jednom trenutku da sve to zaustave, okrenu naopačke, probudili su ono najbolje u svima nama i podsjetili nas da nismo sve radili uzalud“.

Gospodin Tripo Schubert, prvi predsjednik Društva prisjetio se samog početka: ,,Ovo je prilika da se podsjetimo onih koji su formirali društva, a  to su: Zoran Nikolić, Slavko Marović, Joško Katelan, Siniša Luković, Dijana Kojan, Pavle Jurina, Ljubinko Biskupović, Ljerka Dragičević, Đuro Car, Petar Janović, Davor Biskupović, Ante Prskalo, Josip Božinović, Krsto Matijević, Damir Pinjatić, Ljiljana Markić, Petar Biskupović, Nikola Čučić, Anđelko Gverović, Đuro Ivović, Ivica Božinović, Nikola Pasković, Gracijela Čulić, Vedran Milošević, Edita Starović i moja malenkost. Nažalost, mnogi od njih nisu među nama. Kada sam se po nagovoru mnogih, prihvatio funkcije predsjednika Društva,  jedan od najvažnijih zadataka bilo je uspostaviti kontakte sa institucijama u  Hrvatskoj, s obzirom na još bile svježe uspomene na ratne dane devedesetih godina. Osmislili smo način kako početi graditi mostove povjerenja, saradnje i prijateljstva. Taj projekat smo nazvali Bokeljska priča, koju smo prvo ispričali Zagrebu u sedmodnevnom boravku, zatim Dubrovniku, pa Omišu i Rijeci“.

Govorio je  o važnosti Glasnika, Hrvatskoj nastavi, Mandolinskom orkestru, Tripundanskom balu i svemu na čemu je Društvo predano radilo proteklih godina.

Uručene su i   zahvalnice svim pojedincima i institucijama koji su doprinijeli ostvarenju rezultata Društva.

Predsjednik Općine Kotor Vladimir Jokić zahvalio je na uručenom priznanju te čestitao Društvu i rekao kako svi znamo da   snaga nije u brojevima, nego u istini,  i da Hrvati u Kotoru nikada ne mogu biti manjina, već temelji ovog grada.


U glazbenom  dijelu programa nastupili su  „Bisernice Boke“ i VIS „Tri kvarta“.