Promovirana knjiga "Zapisi sa muljanske rive u sjećanjima Ilka Marovića i poeziji Gravije Gaša Marovića"

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 29. rujna 2023. - 13:05
Autor: 

Promocija knjige “Zapisi sa muljanske rive u sjećanjima Ilka Marovića i poeziji Gracije Gaša Marovića”, održana je sinoć, u Multimedijalnoj dvorani Kulturnog centra ,,Nikola Đurković” Kotor.

Ovu knjigu, pored sjećanja autora, Ilka Marovića, obogatili su i stihovi Gracije Gaša Marovića, pjesnika koji svojom poezijom iskazuje ljubav prema Boki i moru kao vječnoj inspiraciji.O knjizi su govorile profesorica Aleksandra Tomović, pjesnikinja Dubravka Jovanović, kao i autor knjige Ilko Marović. Stihove Gracije Gaša Marovića čitali su članovi Amaterskog kazališta Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore.
Projekt autorice Tamare Bogdanović „Zapisi sa muljanske rive u poeziji i pričama starosjedilaca“, financiran je od strane Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore. Gospođa Tomović ističe čovjekovu potrebu za pisanjem i otkrivanjem duše.
Pjesnik vječito prisutan u svome mjestu, prateći njegove vremenske promjene, odlaske i dolaske, ispraćajući i očekujući dobro i loše, bilježi kronologiju jednog mjesta, mjesta kojem pripada i od kojeg je neodvojiv, kako nam gospođa Tomović približava. S druge strane, svoj pogled na knjigu daje i Dubravka Jovanović :"Spomenar na vrijeme i ljude koji su svojim djelima i načinom života, u ovom mjestu, gdje se znao red, po Bogu i bl.Graciji, ispisao je, reći ću naš Ilko".
Sam autor, objašnjava kako je pisao o Mulu, mještanima, povijesti ovog, nama svima dragog mjesta. Bilo da je tradicija ribanja u pitanju, poznati Muljani ili nešto treće, gospodin Ilko, pisanjem, čuva od zaborava. Dio knjige, o prof. Nikoli Latkoviću čitala je Maja Danilović.