Promocija bio-bibliografije Živka Nikolića u Tivtu

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 21. prosinca 2022. - 10:30
Autor: 

Promocija bio-bibliografije Živka Nikolića „U traganju za zlatnom žicom“, autorice Vere Đukanović, bit će upriličena u četvrtak, 22. 12.,  u Velikoj dvorani Centra za kulturu Tivat, s početkom u 20h.

„Bio-bibliografija Živka Nikolića rađena je povodom osamdesete godišnjice rođenja i dvadesetogodišnjice smrti velikog sineaste. Ona predstavlja popis radova o njegovom životu i djelu, prikaza njegovih filmova,učešća na festivalima, nagrada itd. Knjigu čine dva poglavlja: Stvaralaštvo Živka Nikolića i Literatura o Živku Nikoliću.  Prvo poglavlje sadrži odjeljke: Kratkometražni filmovi, Dugometražni igrani filmovi, DVD izdanja, TV serije i filmovi, Književni rad (scenarija i poezija) i Intervjui, dok se drugo poglavlje odnosi na: Monografske publikacije i posebni otisci; Poglavlja i članci u knjigama i zbornicima, Članci u časopisima i novinama i Elektronski izvori. Promocija ima atipičan koncept: odlomke Živkovih izlaganja o filmu i o sebi, koje je odabrao urednik izdanja Andro Martinović, govoriće glumci Vanja Jovićević, Lara Dragović, Slavko Kalezić i Vukan Pejović. Tekstovi datiraju od intervjua povodom Nikolićevog dobijanja nagrade 1971. godine, kad je filmom „Trag“ debitovao na 18. Festivalu jugoslovenskog dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu, preko intervjua koji su objavljeni u časopisima i novinama poslije uspjeha filma „Marko Perov“ 1975. godine ili intervjua nakon uspjeha filma „Prozor“ u Oberhauzenu, intervjua u Puli - nakon projekcije filma „Beštije“,intervjua tokom snimanja ostalih filmova, sve do intervjua za TVCG iz 1998. godine i u „Pobjedi” novembra 1999. godine. Publika će imati priliku i da pogleda dva kratka Nikolićeva  filma „Ždrijelo“ i „Prozor“.

Izdavač je Crnogorska kinoteka. Grafičko oblikovanje uradio je Nikola Latković. Bio-bibliografija Živka Nikolića je dragocjen vodič svim istraživačima koji se bave poviješću filma, crnogorskom ili, pak, jugoslavenskom, kao i poticaj za osvjetljavanje lika i djela redatelja,  koji po liričnosti i metaforičnosti nema stilskog i vrijednosnog pandana u jugoslavenskoj kinematografiji.

 

Ulaz – slobodan.