Projekt HKD „Tomislav“ - „Etnološke i sakralne zbirke Dobrote i portal“

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 05. studenog 2019. - 10:18
Autor: 

Hrvatsko kulturno društvo „Tomislav“ Kotor  posjetom djece crkvi sv. Matej i sv. Eustahije realizira projekt „Etnološke i sakralne zbirke Dobrote i portal“ podržan od strane Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava.

Učenici hrvatske nastave i ostali imali su prigodu upoznati se s prošlošću kapetanske Dobrote, gdje je pomorstvo stoljećima bilo privredna djelatnost te donosilo blagostanje obiteljima osobno i mogućnost poklanjanja umjetničkih dragocjenosti svojim crkvama. Liturgijski predmeti od zlata i srebra, sakralne umjetničke slike, zbirke relikvijara, zavjetne pločice, prekrasne crkve omogućile su djeci da stvore osobni odnos s prostorom i upoznaju ono što nam je ostalo iz prošlosti.

Zahvaljujemo don Antu Dragobratoviću, što je svojom jednostavnošću i toplinom doprinio da se djeca osjećaju ugodno i približio im temu, učinivši je informativnom i poučnom.

Gospodin Zoran Radimir se ljubazno odazvao našem pozivu i pokazao djeci raznovrsnu etnografsku zbirku svoje obitelji. Djeca su bila u prigodi vidjeti žensku dobrotsku nošnju, nakit, muzičke instrumente, čipku, brodsku opremu, posuđe, alat, oružje...  i steći sliku o načinu života kroz prošlost.

Gospođa Marija Mihaliček, povjesničarka umjetnosti prigodnim je riječima objasnila djeci što su to etnološke zbirke, koliki je njihov značaj, jer svjedoče o bogatstvu kulturne prošlosti, načinu privređivanja kapetanske obitelji kroz prošlost.

Projekt se nastavlja radionicom te kanimo uz aktivno sudjelovanje djece proširiti stečena znanja.

 

Zrinka Velić, predsjednica HKD „Tomislav“