Prijedlog da jedna ulica u Škaljarima nosi naziv Hrvatski sastanak

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 17. srpnja 2021. - 10:11
Autor: 

Značajan  doprinos bogatom  društvenom  i kulturnom životu naselja Škaljari dalo je Društvo „Hrvatski sastanak“ . Društvo je osnovano 5. prosinca 1897. godine u kući braće Nika i Krsta Petrovića. Na prvoj sjednici Društva za predsjednika je izabran Krsto Franović. Društvo „Hrvatski sastanak“ imalo je tamburaški sastav i muški pjevački zbor sa ravnateljima Ivom Brkanovićem  i Antunom  Petrovićem  Šutom. Tamburaški sastav i  muški pjevački zbor Društva sudjelovali  su svojim glazbenim programom prigodom otkrivanja spomen - ploče hrvatskom kralju Tomislavu u predvorju katedrale sv. Tripun. U brojnim prigodama svjetovnog i vjerskog karaktera Društvo aktivno sudjeluje u svom mjestu i okolnim mjestima u Boki. Poseban cilj Društva je obrazovanje i moralni odgoj članova i mještana te da se mladež odgaja u hrvatskom duhu. Vrijedni i čestiti Škaljari ponose se što se naselje Škaljari u to vrijeme naziva „Mali Zagreb“.

Mještani Škaljara osnivaju  i seosku glazbu „Škaljari“  te Škaljarsku limenu glazbu koju je osnovao Tripo Tomas. Također je u Škaljarima osnovano 1933. godine Hrvatsko pjevačko društvo „Tomislav“ , a prvi predsjednik je Ljubo Petrović.

 Poštivajući bogat kulturni život Hrvata, mještana Škaljara, prigodom osnutka naše  udruge odlučili smo se za naziv Hrvatsko kulturno društvo „Tomislav“. No također želimo sačuvati od zaborava i prvo društvo hrvatskog predznaka osnovano u Škaljarima – Hrvatski sastanak. U tom cilju sam Mjesnoj zajednici Škaljari 16. srpnja 2021. dala prijedlog da jedna ulica u Škaljarima nosi naziv Hrvatski sastanak. Nadam se da će Savjet za davanje prijedloga naziva naselja, trgova i ulica u Općini Kotor prihvatiti  ovaj prijedlog.

Zrinka Velić, predsjednica Hrvatskog kulturnog društva „Tomislav“