Prezentacija konzervatorsko-restauratorskih radova na vrijednim skulpturama anđela

Time to read
2 minutes
Read so far

Nedjelja, 04. prosinca 2022. - 13:32
Autor: 

Sinoć je  u župnoj crkvi Pomoćnice Kršćana na Mulu kraj Kotora održana prezentacija konzervatorsko-restauratorskih radova na vrijednim i rijetkim drvenim skulpturama anđela oltara bl. Gracije. Barokni kipovi anđela bili su procesu obnove 8 mjeseci i nakon obnove, nedavno su vraćeni na njihovo izvorno mjesto.

O anđelima i izvedenim radovima govorili  su  don Robert Tonsati i Jasminka Grgurević, slikarica-restauratorica, a program je vodila Sandra Paković.

Don Robert je rekao da su skulpture anđela vrijedna umjetnička djela, koja potječu  iz 18. st., jedna vrlo rijetka barokna drvena skulptura na području Boke, ali se ne zna kada su došli na Muo. Ističe kako je dugo pokušavao realizirati restauratorske  radove, bez sluha ostalih za istim,  te da je restauriranjem sačuvano sve izvorno što je moguće, što nije uvijek slučaj. Objasnio je prisutnost anđela u Crkvi, njihov značaj i prikazivanja, kao i o njihovoj ulozi  u ikonografiji. Ističe da nam ikonografija pomaže da razumijemo umjetničko djelo u njegovoj cjelovitosti: „Da bismo do toga došli moramo poznavati literaturu, naraciju, tematsku idejnu interpretaciju, a to je sve ono što nije primjenjivo na suvremenoj umjetnosti”. Don Robert je  o anđelima govorio na izuzetno zanimljiv i jednostavan način, za sve one kojima možda tematika i nije bliska te zaista zainteresirao prisutne za spomenutu temu i samu skulpturu, približivši na najbolji mogući i prije svega, razumljiv način svoje izlaganje.

Također je kazao da je obnovljena i slika Bezgrešnog začeća,  koja će se uskoro vratiti. 

Jasminka Grgurević, slikarica -restauratorica, objasnila je sam proces restauracije, njegovu težinu, tj.  zahtjevnost ovog projekta te nam približila samu skulpturu anđela: „ Oni su predstavljeni u stojećem položaju sa krilima i zlatnim tkaninama obavijenim oko pasa. Visina anđela je metar i dvadeset, a raspon njihovih krila je  jedan metar. Anđeli su izrađeni od drveta i oni koji dolaze u ovu crkvu, mogli su da primijete da anđeli nisu bili u crkvi od februara pa sve do novembra tekuće godine. Sprovedene su konzervatorsko-restauratorske mjere koje se zasnivaju na konzervatorskim istraživanjima, radilo se o optičkim, fizičko-hemijskim i mehaničkim istraživanjima“.

Kako ističe gospođa Jasminka prilikom transporta konstatirano je se skulptura  sastoji iz više drvenih komada i da je sam korpus sastavljen iz dva veća drvena komada. Na osnovu istraživanja,  koja su rađena na Biološkom fakultetu, zaključeno je da se radi o crnom boru.

Predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Boki kotorskoj, gospođa  Marija Mihaliček, uručila je don Robertu   primjerak Zlatne povelje Župi Muo, koju je Matica   dobila na za izdanje Muljanskog kantuala.

„Značajno je što su don Robert Tonsati i Kotorska biskupija prepoznali značaj Ogranka Matice hrvatske u Boki i ponudili nam da budemo izdavači zbirke kompozicija za zbor župe Muo. Drago mi je da je ovo mjesto sačuvalo dio sakralne baštine kroz restauraciju skulptura iz 18. vijeka, koje su izuzetno vrijedne, a na drugi način što je sačuvalo duhovnu baštinu i tradiciju ovog malog mjesta”- rekla je gospođa Mihaliček.

Na kraju, don Robert je izrazio zahvalnost gospođi Jasminki i njezinom timu   na stručnosti profesionalnosti i skromnosti: “Mislim da je vrlo važno da ljudi koji se bave tako velikim stvarima kao što je restauracija umjetničkih djela,  da imaju poniznost kada pristupaju samom djelu“. 

Obitelj Ante Grlić Radman  i don Srećko Majić  su nesebičnom podrškom omogućili restauraciju anđela  te im je don Robert  izrazio veliku zahvalnost.

U glazbenom dijelu programa nastupile su  Bruna Matijević i Anđela Homen.