Prezentacija Europske omladinske kartice u Kotoru

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 05. lipnja 2020. - 14:55
Autor: 

U press dvorani  kotorskog Kulturnog centra “Nikola Đurković” održana je prezentacija Eropske omladinske kartice (EYCA).U ime domaćina prisutne je pozdravio Željko Aprcović, gradonačelnik Kotora, koji je zahvalio prisutnima i kazao „ da je Kotor postao punopravni član porodice Evropskih omladinskih kartica. Potpisujući sporazume s institucijama kulture, opština Kotor je željela da mladi, kao naša budućnost, imaju sve benefite  na regionalnom, državnom i evopskom nivou. Nastavićemo da kroz stipendije, pomažemo naše najbolje student i učenike – nosioce diplome “Luča” , a svim đacima do petog razreda podijelićemo besplatne udžbenike”, kazao je predsjednik Aprcović. Ministar sporta i mladih u Vladi Crne Gore Nikola Janović  je u svom  obraćanju izrazio zadovoljstvo što je danas ovdje  prvenstveno kao Kotoranin, u svom rodnom gradu, i poručio  mladima da  u Ministarstvu sporta i mladih imaju partnera za sve ideje i prijedloge za koje smatraju da im ovo Ministarstvo može pomoći.Govoreći o Europskoj omladinskoj kartici, ministar Janović je podsjetio da ovu karticu mogu  koristiti svi od 13 do 29 godina i da je do sada preuzelo 8.000 korisnika.

 “Vlada Crne Gore je omogućila besplatno korištenje EOK  sa preko 150 popusta u državi i 70.000 u zemljama Evropske unije, što ovaj projekat   čini jednim od najistaknutijih u oblasti omladinske politike  u Crnoj Gori. Na ovom projektu direktno je bilo uključeno 20.000 mladih, a  indirektno  preko 50.000”, dodao je on.

 Marina Dulović, sekretarka Sekretarijata za kulturu sport i društvene djelatnosti u Općini Kotor,  je kazala da će ovaj sekretarijat   zajedno s Općinom Kotor  i  Ministarstvom  sporta uvijek pružati podršku mladima i najavila otvaranje Omladinskog  kluba u prostorijama nekadašnje “Nautike”.

 “Želimo da zajedno sa lokalnom samoupravom unaprijedimo život mladih ljudi kroz rad, stvaranje i edukaciju”, kazala je sekretarka. Prezentaciji Europske omladinske kartice prisustvovali su mladi i perspektivni kotorski sportisti.

 Jugoslav Radović, direktor  NVO Centar za omladinsku edukaciju, je predstavio projekt #MapOfCulturalRoutes”, koji će  omogućiti mladima iz Kotora da kroz participaciju u domeni kulture, edukacije, turizma i aktivizma postanu dio mreže od 7 milijuna mladih u Europi, koji posjeduju Europsku omladinsku karticu (EYCA). Projekt obuhvata i aktivan rad na promociji kulturnih potencijala, tradicije i kulturnih posebnosti Općine Kotor kao lokalne samouprave, koja će na ovaj način biti i jedan od partnera na nacionalno prepoznatom projektu Europske omladinske kartice, čiji je generalni pokrovitelj Ministarstvo sporta i mladih Crne Gore.  Općina Kotor je od 2019. godine  partner EYCA kartice na lokalnom  nivou  i u narednom periodu će ih besplatno  izdavati u kancelarijama za Sekretarijata za kulturu Općine Kotor. Cilj projekta je uspostavljanje mehanizama za razvoj i podršku osobama od 13 do 29 godina na području Općine Kotor u oblastima od značaja za mlade kao i jačanje svijesti i realizacija aktivnosti na temu promocije kulturnih potencijala, tradicije i kulturnih posebnosti.  Vodeći partner na ovom projektu NVO “Koltrina” će  sprovesti niz aktivnosti u okviru koje će biti organizirani tečajevi engleskog i talijanskog  jezika  kao i šest jednodnevnih radionica na teme koje su relevantne za mlade (poduzetništvo, branding, medijska pismenost, asertivna komunikacija).

Treneri će biti: Dubravka Drakić – glumica, Jelena Marković – Mreža za lični razvoj “Smartchange” i  dr. Luka Uskoković – ekonomist. Smart Change

Implementator društveno odgovornog programa Europske omladinske kartice u Crnoj Gori je NVO Centar za omladinsku edukaciju, dok je generalni pokrovitelj Ministarstvo sporta i mladih.