Preminuo omiljeni kotorski svećenik

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 28. prosinca 2019. - 16:05
Autor: 

Poznati kotorski svećenik don Anton Belan preminuo je jutros. Ta tužna vijest je danas iznenadila mnoge. Prijatelje, vjernike, čak i one koji ga nisu osobno poznavali. Don Tonći je bio čovjek blizak svima. Pomislite li na kotorsku katedralu, grad Kotor ili povijest, ne možete, a ne pomisliti na don Belana.

Bio je prisutan u svim sferama i dostupan ljudima, što je istima mnogo i značilo. Možemo slobodno reći da je Kotor izgubio mnogo. Rado je dijelio  svoja znanja s javnošću. Bezbroj puta je  bio sugovornik raznih medija glede tema iz crkvene povijesti, koju nam je približavao na jedan jasan, koncizan način, a ujedno privlačan, jer  svojim duhovitim dosjetkama je uvijek osvajao sve nas.

 Uvijek je zračio posebnom karizmom  te su  crkvene klupe na blagdanima bile pune djece, prenoseći najmlađima vjeru na poseban način tj. njima razumljiv. Nedostajat će kotorskim trgovima, kojima je neizostavno svakodnevno šetao te pozdravljao Kotorane svojim vedrim duhom na koji nitko nije bio imun.

Zato je prosto nerealno govoriti danas o don Tonću u prošlom vremenu.  Don Tonći je uvijek bio skroman, pa je tako i otišao.  Zahvaljujemo mu na svom znanju, koje je nesebično dijelio. Na skromnosti, jer znamo koliko je imao razloga i ne biti. Na duhovnosti, kojom nas je uvijek osvajao. Na duhovitosti, koja mu je bila svojstvena.

Don Tonči, hvala Vam na svemu!

Počivao u miru Božjem.

 Možemo mu se pokloniti i pomoliti kod lijesa u  katedrali svetog Tripuna večeras do 20 sati  i u nedjelju 29. 12.,  od 8 sati i 30 minuta  do 11 sati.

Don Anton Belan će biti sahranjen u ponedjeljak, 30. 12., u 14 sati na Prčanju.