Premijera predstave „Ućutkivanje Sokrata” u Tivtu

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 21. kolovoza 2024. - 11:59
Autor: 

Kazlišna predstava „Ućutkivanje  Sokrata”, koju je po tekstu Howarda  Brentona režirao Nebojša Bradić, premijerno će biti izvedena u četvrtak, 22. 8., u  21.00 h,  u Velikoj dvorani  Centra za kulturu Tivat, dok je repriza zakazana za petak,  23. 8.,  u 21.00 h,  na istoj sceni. Ova kazališna predstava rađena je u koprodukciji Centra za kulturu Tivat i Bitef teatra iz Beograda.

„Da li je Sokrat „otkazao” (cancel) sebe? Da li je on na suđenju u Atini 399. p.n.e. svojim preterano komičnim govorom namerno razjario porotu kako bi osigurao da ga ona osudi na smrt? Sokrat je optužen za poricanje postojanja bogova, za izmišljanje novih bogova i kvarenje atinske mladeži. U stvarnosti, Sokrat je bio duboko religiozan i bilo je prljavo optužiti ga za bogohuljenje. Sokrat je bio slavna ličnost. Bio je najpoznatiji čovek u gradu, ali nije bio i omiljen kod svih. On je samo jednom bio na javnoj funkciji kao predsednik parlamenta, i to samo na jedan dan. Iskoristio je svoj glas kako bi pokušao da zaustavi pogubljenje šestorice vojskovođa u trenutku kada je čitav grad urlao tražeći njihovu krv, sa argumentom da je suđenje bilo nezakonito. Da li je on uništavanjem samog sebe isprobavao državu? Ili je to bio vrhunac temeljne istrage kojom je Sokrat pokazao da duša nadživljuje smrt? Velike priče svojim značajem daleko premašuju trenutak u kojem su nastale. Niče je pisao: „Konačno će saznanje pružiti ruku onome, što mu pripada; ono će hteti da vlada i poseduje, i vi sa njim.”, navodi redatelj Nebojša Bradić.

Prijevod teksta radio je Đorđe Krivokapić, režiju i scenografiju Nebojša Bradić, a kostimografiju Marina Vukasović Medenica. Kompozitorica i autorica crteža je Aleksandra Vrebalov, dok je dizajn svjetla radio Radomir Stamenković.

U predstavi igraju Bojan Dimitrijević, Jugoslav Krajnov, Jelena Stupljanin i Sanja Ristić Krajnov.

Kupovina ulaznica moguća je na blagajni Centra za kulturu Tivat od 10:00  do  14:00 h i na blagajni Ljetne pozornice od 19.00 h do  22.00 h, dok će na dan predstave kupovina ulaznica biti u istim terminima na blagajni Centra za kulturu Tivat.  Informacije na broj  +382 69 342 799.