Pređu u spomen

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 01. listopada 2016. - 10:46
Autor: 

U Galeriji solidarnost u Kotoru sinoć je otvorena izložba u čast preminulog glumca, rođenog Kotoranina, Predraga Pređa Vušovića. Izložba naslovljena “Pređu u spomen” rad je autorice Jagode Buić.

Izložbu je otvorio ministar kulture u Vladi Crne Gore Pavle Goranović, koji je istakao značaj ove izložbe, u kojoj je autorica unijela svoj umjetnički iskaz: "Tim strukturama je ostvarila osoben umjetnički iskaz objekata u njihovoj trodimenzionalnosti kroz koju se istovremeno prezentuje posebna postojanost. Neophodno je spomenuti još jednu sponu Jagodinog i Pređovog stvaralaštva - njihovo mediteransko utočište, onu polaznu tačku koja obezbjeđuje poseban senzibilitet za prožimanje raskošnih elemenata prirode i vrhunskih dostignuća kulture".

Nazočnima se obratila i povejsničarka umjetnosti Marija Mihaliček, koja je istakla: „Izložbu je gospođa Buić pripremila za prostor dubrovačke Sponze za vrijeme Dubrovačkih igara, a posebna je i zbog toga što je daleko od kovencionalnog dokumentovanja jednog rano prekinutog uspješnog glumačkog puta i puna je emocija. To znači više od izostalih, kako to često biva, društvenih priznanja".

Andro Radulović, direktor OJU „Muzeji" Kotor, obraćajući se publici, rekao: „Večeras će svojim Kotoranima, Bokeljima, Rišnjanima i svim drugima koji ne odole njegovom pogledu ispod volta palate Pima on sam najbolje reći u sebi, baš ovdje u ovom znalački načinjenom teatru, na nevidljivim daskama, i dobro vidljivim likovima njegovih uloga u kojima je Pređo ugrađivao svoju najbolju ulogu-svoj život. Hvala mu za sve, ali i za ovaj događaj koji nas je večeras okupio donoseći jasnu poruku ljubavi i umjetnosti".

Nazočnima se obratila i sama autorica izlože, Jagoda Buić: “Moram istaći da je razlog ove izložbe ljubav prema Pređi, divljenje prema glumcu i želja da ga dovedem što življeg, on je tu takav kao da bi htio da bude živ".

U glazbenom dijelu programa nastupio je sastav “Škuribanda”, a redatelj Petar Pejaković je recitirao stihove.

Organizatori izložbe su Ministarstvo kulture, OJU "Muzeji" Kotor i Društvo za kulturnu suradnju "Perun" iz Zagreba.