Predstavnici EU projekta #synergy u Kotoru

Time to read
5 minutes
Read so far

Četvrtak, 03. lipnja 2021. - 11:35
Autor: 

U crkvi Sv. Duha, u srijedu 2. lipnja, s početkom u 19 sati, održan je prvi službeni sastanak svih predstavnika EU projekta #synergy. Sastanku su prisustvovali državna sekretarka u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, gđa Milica Kadović Đorojević, predsjednik opštine Kotor, g. Vladimir Jokić, koordinatorica deska Kreativne Europe u Crnoj Gori, gđa Milena Ražnatović, kao i predstavnici partnerskih festivala: gđa Dora Ružjak Podolski (intendantica, Dubrovačke ljetne igre - Hrvatska), Jelena Janković – Beguš (programska menadžerica i producentica, Centar beogradskih festivala - Srbija), Denis Bižga /Denis Bizgha/ (projektni menadžer Vox Baroque festival - Albanija), Besa Ljuža /Besa Luzha/ (menadžerica festivala, Chopin PianoFest - Kosovo). Zbog epidemioloških mjera, predstavnik Festivala Ljubljana iz Slovenije nije bio u prilici uživo prisustvovati sastanku te su sudionici imali priliku pogledati video izjavu direktora Ljubljana festivala, g. Darka Brleka. Domaćin sastanka, ujedno i glavni koordinator projekta, bio je g. Ratimir Martinović, direktor KotorArt Don Brankovih dana muzike.

Po prvi put uživo, predstavnici 6 zemalja i 6 festivala su se službeno sastali, predstavili projekt, planove za daljnji rad i suradnju koja će trajati tri godine.

Na samom početku sastanka, gostima iz Hrvatske, Srbije, Albanije i Kosova obratili su se domaći predstavnici institucija i poželjeli toplu dobrodošlicu i želje za daljnji uspješan rad, suradnju i razvoj projekta.

Gđa Milica Kadović Đorojević, državna sekretarka u Ministarstvu prosvjete, kulture, nauke i sporta istakla je da “festival KotorArt Don Brankovi dani muzike uživaju punu podršku Ministarstva” i da će se ta podrška nastaviti a i povećati “posebno kada se vide ovakvi rezultati projekta gdje se okupljaju umjetnici iz regiona”. Svim učesnicima poželjela je dobrodošlicu u Kotor istakavši da “okupljanje oko zajedničke ideje udruživanja najvećih festival umjetničke muzike u region je poduhvat koji sa sobom nosi sinergiju, razmjenu i proživanje iskustava, znanja i umjeća.”

Predsjednik Općine Kotor, g. Vladimir Jokić, u ime Grada i u njegovo osobno ime, poželio je dobrodošlicu svim sudionicima projekta i iskazao zadovoljstvo što još jednom “pod inicijativom KotorArt Don Brankovih dana muzike započinje regionalno okupljanje… Posebno mi je draga činjenica da se kroz KotorArt i kroz ovaj projekat dodatno podržava i dodatno potencira ono što je inače politika i opredjeljenje grada Kotora a to je međunarodno i regionalno povezivanje.”

Sastanku je prisustvovala i gđa Milena Ražnatović, koordinatorica deska Kreativna Europa u Crnoj Gori istakavši da je projekt #synergy „podržan od strane Kreativne Evrope, što je najveći fond Evropske Unije kojim se pospiješuju aktivnosti u oblasti kulture“. Na samom početku, gđa Ražnatović uputila je „najsrdačnije čestitke timu KotorArta za uspješnu aplikaciju i početak njene implikacije“. Naglasila je da je „projekat KotorArta jedan od 13 projekata koji su dobili podršku, u konkurenciji od preko 330 poslatih aplikacija“.

Gostima se obratio g. Ratimir Martinović, direktor KotorArt festivala, kao i glavni projektni koordinator ovog trogodišnjeg projekta. “Veliko nam je zadovoljstvo što je Evropska Komisija prepoznala značaj inicijative Don Brankovih dana muzike da učvrstimo saradnju na međunarodnom nivou i ujedno predstavimo lokalnu baštinu i umjetnike i tako doprinesemo razvoju scene umetničke muzike u ovom dijelu Evrope, što je već dugogodišnja praksa Don Brankovih dana muzike. Kao domaćini ovog trogodišnjeg evropskog projekta saradnje, želimo dobrodošlicu svim učesnicima projekta #synergy, koji spaja muzičare iz različitih kultura, podstiče komunikaciju i umjetničku razmjenu, i time stvara bolju, jaču i čvršću vezu među ljudima.”

Svi gosti, predstavnici partnerskih festival izrazili su veliko zadovoljstvo što su u Kotoru, gradu umjetnosti, i što započinjemo s realizacijom ovog značajnog, trogodišnjeg projekta.

„Od srca bih čestitala timu KotorArta koji su uspjeli da osvoje ovaj projekat. Iz ličnog iskustva znam da nije lako i da je potreban veliki trud, znanje i određene vještine koje je kotorski tim u ovom slučaju pokazao. Ovim nam je svima omogućeno da se bavimo izuzetno zapostavljenim segementom u cijeloj regiji, a rekla bih i u cijelom svijetu. Smatram da je tokom ove pandemije i korona krize posebno stradala muzika i segment savremenog muzičkog izražaja. Ovo je izuzetna prilika za restruktuiranje i ponovno uspostavljanje kulturnih veza koje su nam izuzetno potrebne. Ovo je treći projekat pod pokroviteljstvom „Creative Europe“ u kome učestvujemo, od čega smo nosioci projekta „Port of dreamers" koji će imati svoju završnicu na ovogodišnjim Dubrovačkim ljetnjim igrama. Vrlo zanimljiva iskustva se dogode i stvore iz ovakvih saradnji. Ova će nama biti posebno zanimljiva jer je riječ o muzici, za nas prvom projektu ovog tipa, jer do sada smo radili na pozoršnim projektima. Upravo ovaj spoj različitih kulturnih institucija sa različitim iskustvima i kulturološkim dostignućima, je izuzetno zanimljiv. Mislim da ćemo svi profitirati iz novo stečenih znanja, a da ne kažem da je danas gotovo luksuz baviti se savremenim izrazom i ovo je jedinstvena prilika da se zaista upišemo u kartu evropskih dešavanja“ – istakla je Dora Ružjak Podolski, direktorica Dubrovačkih ljetnjih igara.

Gđa Jelena Janković – Beguš, istakla je zadovoljstvo što je u Kotoru i što ćemo surađivati naredne tri godine, a pročitala je i pismo pozdrava od direktora Centra Beogradskih Festivala (CEBEF), g. Damira Handanovića. U pismu se ističe da “želimo da učimo jedni od drugih, stvaramo muziku na radost publike, struke, i finansijera kulture iz Evrope i regiona.” Gđa Jelena Janković – Beguš, uz koleginicu Milicu Kadić predstavljaju koordinatorice projekta #synergy za Beograd i svim sudionicima upućene su tople riječi dobrodošlice i na drugi zvanični sastanak, koji će se održati u Beogradu naredne godine.

Gospodin Denis Bižga (Vox Baroque festival - Albanija) zahvalio se na toploj dobrodošlici od strane tima KotorArta kao i od gradonačelnika Kotora, te istakao: “Srećni smo što smo dio ove nevjerovatne saradnje između nekih od najvažnijih muzičkih festivala zapadnog Balkana. Ovo je sjajna prilika za razmjenu muzičkih iskustava i izgradnju novih komunikacijskih mostova za naše zemlje i organizacije. Vjerujemo da će potencijal koji sada stvaramo nadživjeti projekt i uvesti nas u uspješne profesionalne izazove.”

„Počaštvovani smo i osjećamo se privilegovanim što su kosovsko udruženje Chopin i Chopin PianoFEST iz Prištine dio evropskog projekta #synergy zajedno sa svim najistaknutijim festivalima u regionu. Pozdravljam vas sve i izražavam veliko zadovoljstvo što ćemo zajedno dijeliti ovo putovanje i saradnju koja će se sasvim sigurno razvijati tokom godina. Zahvalni smo na ukazanom povjerenju. U Prištini se trenutno održava 11. izdanje festivala Chopin PianoFEST koje okuplja veliki broj umjetnika iz cijelog svijeta. Poznavajući se i poštujući jedni druge kroz muziku i zajedničke ciljeve, uvjerena sam da ćemo kreirati dugoročne veze saradnje i razumijevanja“, istakla je gđa Besa Ljuža (Chopin PianoFest - Kosovo).

Projekt pod nazivom #synergy: Sharpening the capacities of the classical music industry in the Western Balkans (Jačanje kapaciteta industrije klasične glazbena Zapadnom Balkanu), europski je projekt suradnje iniciran od strane KotorArt Don Brankovih dana muzike, koji okuplja neke od najvećih festivala umjetničke glazbe u regiji, kao što su: Centar beogradskih festivala (BELEF i BEMUS), Dubrovačke ljetne igre, Ljubljana Festival, organizacija Vox Baroque iz Albanije i Udruženja F. Šopen sa Kosova*. Ciljevi ovog projekta su usavršavanje i povezivanje kulturnih radnika, prije svega onih koji se bave festivalima i umjetničkom glazbom, zatim poticanje komponiranja novih djela klasične glazbe inspiriranih lokalnom baštinom svih navedenih gradova i zemalja, počev od Kotora i Crne Gore, kao i uvezivanje i suradnja  mladih glazbenika, kompozitora i organizacija koje  se bave umjetničkom glazbom na Zapadnom Balkanu. Tijekom 3 godine trajanja, projekt će okupiti 12 kompozitora, preko 50 mladih glazbenika i menadžera u kulturi, organizirat će se 6 seminara za profesionalce u kulturi, 12 rezidencija za kompozitore na kojima će nastati 12 novih djela inspiriranih kulturnom baštinom regije i Europe. Kao veliko finale projekta, planirana  je festivalska turneja koja će kompozitore, nove kompozicije i mlade glazbenike predstaviti tijekom ljetnih festivala širom Zapadnog Balkana. Projekat #synergy je podržan od strane Europske komisije, kroz program Kreativna Europa, što je prvi puta da jedna organizacija iz Crne Gore dobije priliku i povjerenje EU da bude nositelj projekta podržanog u okviru ovog programa.

Video materijal može se preuzeti sa linka :

https://wetransfer.com/downloads/becdec9249effe7556bcdfe3353f4a1020210602200517/cc89709d7459cc0528dc4a6f6dec1e8520210602200600/92c65d

Fotografije i video materijal radila je agencija CGNews.