Predstavljena liturgijska izdanja HNV - a na Festivalu knjige u Kotoru

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 08. rujna 2022. - 11:10
Autor: 

Prezentacija liturgijskih izdanja Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore -  Kotorskoga lekcionara i pontifikala, Barskoga oficija i Parčićeva glagoljskog misala,  održana je jučer u Staklenoj galeriji Kulturnoga centra u Kotoru. O ovim vrijednim izdanjima koji su ujedno i kandidati za festivalske nagrade u dvije kategorije govorila je doc. dr. sc. Meri Zornija.

Na početku večeri, nazočne je pozdravila  bibliotekarska savjetnica u Gradskoj biblioteci i čitaonici Kotor i koordinatorica FesKK-a Jasmina Bajo. 

„Lekcionar je liturgijska knjiga, u kojoj se donose promjenljivi dijelovi mise. Poredani su po tijeku liturgijske godine. Ovdje su doneseni samo najvažniji blagdani, tako da u ovom rukopisu Lekcionar zauzima oko prvih 70 stranica. Što se tiče ukrašavanja, to nije jako bogato ukrašen kodeks. Samo pismo nije lako za čitanje nekom amateru… Vrlo važna karakteristika ovog Lekcionara je da su neka čitanja za najvažnije blagdane uglazbljena“- rekla je doc. dr. sc.  Meri Zornija.

Među nazočnima,  na predstavljanju su  bili i  generalna konzulica Generalnog konzulata RH u Kotoru Jasminka Lončarević i predsjednik HNV -a Zvonimir Deković.

U nastavku poslušajte izlaganje gospođe Zornije.

Audio: 
Meri Zornija