Predstavljen projekt TO Tivat - TransformaTivat

Time to read
3 minutes
Read so far

Utorak, 17. studenog 2020. - 11:58
Autor: 

U okviru programa „Novembarski dani Tivat 2020.“, Turistička organizacija Tivat je danas i službeno  predstavila projekt TransformaTivat otvaranjem izložbe na rivi Pine u 11 h.

Projekt TransformaTivat je osmišljen kako bi se akcent stavio na lokalnu zajednicu i poboljšanje vizualne estetike u susjedstvu. Primarni cilj projekta je donijeti umjetnost na neočekivanim mjestima, gdje mogu unijeti radost u svakodnevnom životu ljudi. Oslikani od strane lokalnih umjetnika, ormarići za struju koji se nalaze na potezu od rive Pine do Kalimanja, dobili su i drugu namjenu da uljepšaju grad i poboljšaju urbani pejzaž Tivta. Pored vizualne estetike koje pružaju svakom prolazniku, radovi lokalnih umjetnika predstavljaju neku vrstu društvenog aktivizma. Svaki ponaosob, različit, jedinstven, individualnog likovnog karaktera, vođen je univerzalnom idejom: idejom da nismo sami na ovom svijetu. Njihovi radovi apel su za buđenje, suočavanje za istinom: mi smo, svojim akcijama, direktno odgovorni za planetu, prirodu, živa bića…

TO Tivat je publicirala  i info flajer s mapom i informacijama o djelima i umjetnicima. Ujedno sve informacije se nalaze i na linku www.tivat.travel/TransformaTivat. Ova tura je vizualni izlet putem kojeg stanovnici Tivta i gosti mogu istražiti uljepšane kutije, koje se danas smatraju mini djelima javne umjetnosti. TransformaTivat tura je savršena za porodične aktivnosti, bicikliste i sve one koji uživaju u muralima, javnoj i uličnoj umjetnosti. Projekt je također vezan za proces pristupa programu Green Destinations i to u dijelu povezivanje kulture i uključivanje lokalne zajednice.  Umjetnici koji su uzeli sudjelovanje u ovom projektu su: Vladimir Jovićević, Tanja Nikolić, Jana Farkaš, Iva Gopčević Čelanović, Zoran Kruta i Hana Mirkov, koja će ormarić zbog sprječenosti oslikati naknadno.

 O djelima umjetnika…

  1. Vladimir Jovićević - “Sealife painting”

Prepoznatljiv realistični pristup ni ovoga puta nije izostao sa djela slikara Vladimira Jovićevića, koji je sada interpretiran motivima riba grabljivica. Cirkularna forma rada vidljiva je njegovim sagledavanjem sa svih strana kutije za električno napajanje, čime se stvara utisak prirodnog kretanja kompozicije. Ljepotom kolorističkog volumena rad dobiva na punoći i živosti, i postaje gotovo stvaran. Ovim djelom, Vladimir nam ukazuje da u skladnom i uravnoteženom funkcioniranju planete učestvuju sva živa bića. Iako su grabljivice na samom vrhu lanca ishrane, njihovo nestajanje negativno bi utjecalo na čitav podvodni ekosistem, a samim tim i na kvalitetu čovjekovog života.

 

2. Tanja Nikolić - “Morska harmonija”

Tanja Nikolić nas kroz motive kornjače i meduze, koji su česti posjetioci našeg zaljeva, podsjeća na njihovu ugroženost, ali i krucijalnu važnost za čitav ekosistem i morski svijet. Slikarski senzualizam umjetnica u ovom radu zasniva na izražajnim motivima koji levitiraju na plavoj pozadini. Bestežinsko stanje je gotovo opipljivo, i njime nas upućuje da samo čulom vida ne možemo narušiti tu harmoniju. U ovome jeste i bit Tanjinog rada: gledati, ne dodirivati.

3.            Jana Farkaš  - “Bića iz mora”

Rad Jane Farkaš svojevrstan je omaž svim nevjerojatnim stvorenjima s kojima dijelimo planetu, naročito onima koja nas, putem vodene mase, povezuju s cijelim svijetom. Kako i sama kaže, njena kompozicija je široka, duboka i planetarna. Duboko plavetnilo istaknuto je elegantnom vibracijom tamnih tonova koji nenametljivo umiruju čitavu kompoziciju, dok biće iz morskih dubina nesmetano zauzima fokusnu točku. Individualnom poetikom i senzibilitetom, Jana nas ovim radom opominje da suosjećanje i empatija ne trebaju da predstavljaju napor, već potrebu.

4.            Iva Gopčević Čelanović - “Udahni”

Djelo Ive Čelanović pod nazivom “Udahni” metaforična je poruka čovjeku da stane, udahne, i osvrne se na ljepotu življenja. Dio je ciklusa slika “Save oceans life” koji je nastao kao potreba da se skrene pažnja na predivna stvorenja koja žive pod morem i njime nas, jedinstvenim likovnim vokabularom, kroz motiv kornjače, napominje na međusobnu uvjetovanost čovjeka i prirode. Kako i sama navodi, kvaliteta života ljudi zavisi od očuvanosti morskog ekosistema koji već sada posustaje pod težinom čovjekove neodgovornosti.

5.            Zoran Kruta - “Priča sa morskog dna”

Ovim radom Zoran Kruta nastavlja svoj umjetnički opus pod nazivom “Priča sa morskog dna”, na kojem već neko vrijeme intenzivno radi. Njegovo istraživanje morskog svijeta preko formi crteža i slike, odraz su ličnog traganja za onim skrivenim i nesvjesnim, a u ovom djelu umjetnik mu daje oblik trodimenzionalne slikarske projekcije. Melodičnost i živost kompozicija ogledaju se u prikazu ribe, čije se kretanje može sagledati sa svih strana kutije za struju. Neovisan, harmoničan i jedinstven likovni izraz ni ovoga puta nisu izostali s umjetnikovog rada. Pored ljepote kolorita i prefinjenosti izraza, uočavamo i jaku simboliku u prikazu udice koja nas podsjeća na sva iskušenja koja su prisutna u životu svih živih bića, i navodi nas da se zapitamo koliko smo, i jesmo li, različiti od ostalih živih bića na ovoj planeti. 

6.            Hana Mirkov - “Šarena hoba”

Ovo djelo će biti oslikano naknadno. Hana Mirkov odlučila se za motiv hobotnice. Svojim radom ona želi da skrene pažnju na izuzetnu inteligenciju koja je glavna odlika ovih morskih bića, ali i na njihovu mogućnost prerušavanja, pa djeluje kao da svoju kožu koriste za pravljenje trodimenzionalnih slika objekata u morskoj okolini. Zbog toga, kako sama kaže, namjerava da strujni ormarić zakamuflira ovim inteligentnim predatorom koji će svoje pipke raširiti oko cijele kutije. Poznavajući  Hanin dosadašnji rad, nema sumnje da će ovo biti savršeno izvedena kompozicija, bogatog kolorita i prepoznatljivog likovnog jezika.