Predstavljanje biblioteke Muzeja grada Perasta u Beogradu

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 03. travnja 2018. - 12:34
Autor: 

Biblioteka Muzeja grada Perasta, koja djeluje u okviru Općinske javne ustanove „Muzeji“ Kotor, predstavljena je u Beogradu, na trećem Festivalu humanistike, kulture i umetnosti (fesK) „Pazi šta čitaš“, koji se održavao u Velikoj galeriji ULUS u Knez Mihailovoj od 29. do 31. ožujka.

Tijekom tri dana trajanja festivala predstavilo se 54 izdavača, s 1000 najvrijednijih knjiga. Sastavni dio festivala je izložba starih, rijetkih knjiga muzeja iz Perasta i Udruženja Adligat kao i izložba plakata povodom 70 godina Fakulteta primenjenih umetnosti iz Beograda.

Maja Grgurović je, u ime biblioteke Muzeja grada Perasta, 30. ožujka u Galeriji ULUS, predstavila putem prezentacije Muzej, palaču Bujović i bogat fond biblioteke.

Grgurović je govorila o vrijednim izdanjima koja se nalaze u biblioteci, koja su, kako je nazvala, “portreti Viskovića i Balovića slikani knjigama”. Prezentirana izdanja putem fotografija uz priču bibliotekarke o njima su: dvije knjige Franćeska Viskovića, “Storia di Perasto” i “Meteorologia”, prvo tiskano izdanje Gundulićevog “Osmana”, latinično izdanje “Gorskog vijenca”, razna izdanja Biblije, brojni časopisi i rukopisni prepisi Aristotelovih djela. Također, bilo je riječi i o Statutu grada Kotora.

Prisutne je u ime Općine Kotor pozdravila njezina potpredsjednica Ljiljana Popović Moškov.

Značaj Festivala je višestruk, kako za promoviranje književnosti, izdavaštva, kulture i umjetnosti, tako i za promociju muzeja u Perastu.