„Poziv Hrvatima da zajedno proslavimo deceniju nezavisnosti“

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 16. ožujka 2016. - 11:01
Autor: 

Crnogorska  kulturna mreža je uputila poziv Hrvatskom nacionalnom vijeću da kroz program ovogodišnje  proslave decenije neovisnosti koju organiziraju na Cetinju predstave svoje kulturno nasljeđe.

Predsjednik Crnogorske  kulturne mreže  Aleksandar Damjanović  izrazio je zahvalnost predsjedniku Hrvatskog nacionalnog vijeća gospodinu Zvonimiru Dekoviću što su i prošle godine dali svoj doprinos proslavi Dana neovisnosti.

Damjanović je izrazio poštovanje prema načinu na koji  HNV predstavlja svoje kulturno nasljeđe, kao i da je to primjer koji bi trebalo da slijede ostali nacionalni savjeti.

On je također istakao da je zadovoljan načinom na koji se Republika Hrvatska odnosi prema crnogorskoj zajednici koja djeluje u njoj, inače koja je jedna od najbolje organiziranih zajednica u iseljeništvu.

Damjanović je naveo kao dobar primjer koji treba da slijedimo načinom na koji se Hrvati iz čitavog svijeta odnose prema svojoj matici, svom kulturnom nasljeđu, a naročito prema jeziku.

Predsjednik  Hrvatskog nacionalnog vijeća gospodin Zvonimir Deković  izrazio je zahvalnost Crnogorskoj kulturnoj mreži na pozivu, i istakao da u ime 6024 Hrvata koliko ih živi u Crnoj Gori sa zadovoljstvom prihvata poziv.

Deković je istakao da se Hrvati s posebnim poštovanjem odnose prema 21. svibnju, kao i da je njihova politička partija Hrvatska građanska inicijativa u svom osnivačkom program od 2002. godine istakla da se zalaže za neovisnu  Crnu Goru.

On je rekao da su Hrvati kroz povijest  bili lojalni građani Crne Gore, i s njenim građanima dijelili dobro i loše. Također  su kroz svoje djelovanje u političkom životu davali podršku strateškim državnim interesima.

Zajednički je konstatirano da svi nacionalni savjeti manjinskih zajednica treba da daju svoj doprinos obilježavanju  velikog  jubileja koji Crna Gora obilježava.