Poslanik Vuksanović sudjelovao na okruglom stolu na temu „Da li će Berlin plus promijeniti politiku proširenja Evropske unije?“

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 24. listopada 2017. - 8:45
Autor: 

Predsjednik Odbora za europske integracije Adrijan Vuksanović sudjelovao  je jučer na okruglom stolu na temu „Da li će Berlin plus promijeniti politiku proširenja Evropske unije?“. Događaj su organizirali NVO Centar za građansko obrazovanje i Fondacija Fridrih Ebert.

Uvodna izlaganja na skupu su dale Daliborka Uljarević, izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje i Ursula Koh-Laugvic, direktorica Regionalne kancelarije Fondacije Fridrih Ebert, dok su na okruglom stolu, pored predsjednika Odbora za europske integracije Vuksanovića, govorili Nj.E. Hans Ginter Matern, veleposlanik SR Njemačke u Crnoj Gori, Ivan Leković, generalni direktor za bilateralne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova i Nj.E. Alison Kemp, veleposlanica Ujedinjenog Kraljevstva u Crnoj Gori.

Predsjednik Vuksanović je istakao važnost Berlinskog procesa kao modela za dodatni podstrek procesu reformi u regiji, te pohvalio sprovođenje važnih projekata iz oblasti regionalne transportne i energetske infrastrukture, kao i otvaranje Regionalne kancelarije za suradnju mladih. Povodom pisma namjere predsjednika EK Žan Kloda Junkera, u kojem se 2025. godina spominje kao godina perspektive za pristupanje Crne Gore i Srbije Uniji, Vuksanović je kazao da Crna Gora odgovorno postupa, zalažući se za to da svaka država bude ocijenjena shodno vlastitom napretku u procesu reformi. Također, istakao je da je naša država u potpunosti spremna da pruži političku i tehničku pomoć drugim zemljama regije.

Panelisti su se suglasili da Berlinski proces nije zamjena, već dopuna postojećeg procesa pregovora s Europskom unijom, te izrazili svoju bezrezervnu potporu principu „regate“, kao važećem modelu vrednovanja pojedinačnog napretka država kandidata na putu ka EU

U diskusiji su sudjelovali i članovi Odbora za europske integracije Marija Ćatović i Mihailo Anđušić, kao i brojni predstavnici političkih partija, nevladinih organizacija i akademske zajednice.