Posjet veleposlanika Republike Italije Općini Tivat

Time to read
2 minutes
Read so far

Srijeda, 18. studenog 2020. - 8:42
Autor: 

Veleposlanik Republike Italije u Crnoj Gori Nj.E. Luka Zelioli, na poziv predsjednika Općine Željka Komnenovića, posjetio je Tivat i razgovarao s novom lokalnom upravom, o jačanju bilateralne suradnje.

„Vi ste prvi strani ambasador koji je posjetio Tivat od promjene vlasti u Tivtu i hvala Vam na tome. Moram primjetiti da je povezanost Tivta i Boke sa Italijom kroz istoriju i tradiciju više nego evidentna, i ja se nadam stvaranju jačih veza, koje će rezultovati konkretnim primjerima međunarodne saradnje, prije svega na kulturnom planu“, rekao je predsjednik opštine Tivat Željko Komnenović pozdravljajući goste, Ambasadora i njegovu saradnicu za kulturne događaje Mariu Teresu Albano. Predsjednik opštine je ukazao na poseban značaj većeg prisustvo italijanskih investitora „kako bismo jačali naše veze, naročito u sferi turizma“.

Veleposlanik Zelioli zahvalio je gradonačelniku što je podsjetio na posebnu vezu Italije s Bokom, koja posljednjih godina bilježi povećanje broja talijanskih turista, koji posjećuju ovo područje. On je istakao intenzivnu suradnju u oblasti kulture između Veleposlanstva i Zajednice Italijana Crne Gore u gradovima Bokokotorskog zaljeva te je izrazio snažno interesovanje za intenziviranje suradnje u kulturi s Općinom  Tivat, potvrđujući spremnost da prva inicijativa uslijedi čim to dozvoli epidemiološka situacija. Zelioli je precizirao važnost postojanja malih i srednjih talijanska poduzeća u Tivtu i predložio da se ojača suradnja i u ekonomskoj sferi u sektorima od zajedničkog interesa.

Imajući u vidu da Italija naredne godine, zajedno sa Ujedinjenim Kraljevstvom, kopredsjedava 26. Konferencijom država članica Okvirne konvencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama - COP 26,  ova država posebnu pažnju pridaje aktivnostima u sektoru zaštite životnog okoliša   i ekonomske održivosti i kada je u pitanju Boka - javnom pomorskom prijevozu.

Prijemu je prisustvovao i predsjednik Skupštine Općine Tivat dr. Andrija Petković koji je ukazao na činjenicu da primorski dio Crne Gore, posebno Boka i talijansko primorje dijele sličan mentalitet. „Mi volimo italijansku modu, „Kalčo“, festival „San Remo“... Mnogo Italijana je dalo značajan doprinos radu Bokeljske mornarice, a Tivćani još uvijek pamte stare doktore Italijane koji su u Tivtu radili“, rekao je dr.  Petković i izrazio želju da Zajednica Italijana u Crnoj Gori unaprijedi suradnju s  Općinom Tivat i kulturne manifestacije organizira u ovom gradu.

Potpredsjednik Općine  Goran Božović podsjetio je na dva pobratimstva koje Tivat ima sa talijanskim gradovima, Mola di Bari (iz 1969. godine) i San Đakomo delji Skjavoni (iz 2007. godine), koja bi trebalo revitalizirati. „Kao značajnu istakao bih i saradnju tivatskog Međunarodnog karnevala sa karnevalistima iz regija Veneto, Emilia-Romanja i Lombardija. Kao mediteranske države dijelimo slična obilježja kulturne baštine. Ovakve saradnje zbližavaju ljude i države, a siguran sam da je veliki prostor za konkretnu saradnju i kada su u pitanju međunarodni projekti“, napomenuo je Božović.

Veleposlanik Zelioli  je podsjetio na uspjeh mnogih inicijativa financiranih od strane Europske Unije, navodeći kao primjer Interreg IPA prekogranični program Italija-Albanija-Crna Gora, koji obuhvata dvije talijanske regije Pulju i Molize. On je istakao mogućnosti koje takav program može pružiti općinama poput Tivta, uz aktivno sudjelovanje i predlaganje projekata. Općina  Tivat je u sklopu ovog programa uspješno kandidirala svoje projekte u proteklom periodu.

Predsjednik Općine Željko Komnenović najavio da će gradovi Boke ubuduće nastupati zajedno kako bi uvećali šanse za boljom vidljivošću svih aktivnosti, a samim tim i kako bi se povećale šanse za uspjehom kandidiranih projekata.