Posjet izaslanstva Senata Republike Italije Kotoru

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 30. travnja 2016. - 9:21
Autor: 

Jučer je  Kotoru boravila  talijansk izaslanstvo, koje čine članovi komisije  za EU politiku Senata Republike Italije, kao i veleposlanik  Italije u Crnoj Gori Vincenzo del Monaco.  Komisija će se tijekom svog boravka u Crnoj Gori susresti s predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, predsjednikom Skupštine Crne Gore Rankom Krivokapićem, kao i s potpredsjednicom Komisije za europske integracije u Skupštini Crne Gore Marijom Ćatović i glavnim pregovaračem veleposlanikom Aleksandrom Andrijom Pejovićem.

Na svečanosti u Pomorskom muzeju članovima izaslanstva i svim prisutnima se obratio predsjednik Općine Kotor dr. Aleksandar Stjepčević: „Kotor je grad koji njeguje dobre međunarodne odnose sa italijanskim prijateljskim gradovima, regionalnim organizacijama i sada već pouzdanim partnerima kroz prekogranične i transnacionalne projekte od kojih dobijamo potrebnu podršku, tehničku pomoć i saradnju. Kotor je prepoznat kao grad koji je  značajan nosilac raznih aktivnosti, kroz saradnju u nacionalnim i prekograničnim programima, za taj uspjeh smo sigurno zahvalni i italijanskim partnerima sa kojima kroz IPA Adriatic program upravo privodimu kraju realizaciju 3 projekta. Ostvareni rezultati ovih aktivnosti odličan su pokazatelj doprinosa naše opštine procesu evropskih integracija i usaglašavanja sa evropskim standardima. Sa zajednicom Italijana implementiramo projekte koji su od velikog značaja za naš grad među njima bih izdvojio: “Obnova spomenika kulture iz perioda Mletačke Republike”, ''Oživljavanje tradicionalnih zanata”, i s obzirom na iskustvo dosadašnje saradnje, iskreno se nadamo novim zajedničkim projektima….Sa tim ciljem smo potpisali Memorandum o razumijevanju sa Fondacijom Romualdo del Bianco iz Firence sa kojom smo ostvarili saradnju u oblastima kulture i turizma. Prijateljski odonosi naših zemalja su ostvarili  značajne rezultate, I s tim u vezi, želim da izrazim svoju spremnost da zajedno radimo na unapređenju i razvoju odnosa saradnje i prijateljstva koji spajaju naše dvije zemlje. Želim vam prijatan boravak u Crnoj Gori”- istakao je predsjednik Stjepčević.

Pored predsjednika Općine goste su primili veleposlanik  Crne Gore u Rimu Antun Sbutega, direktorica Povijesnog  arhiva Snežana Pejović, direktorica Pomorskog muzeja Mileva Pejaković Vujošević, kao i  predsjednik Zajednice Italijana Crne Gore  Aleksandar Dender.