Posjet državne tajnice Republike Hrvatske HNV-u

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 27. veljače 2020. - 8:49
Autor: 

Jučer je Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore posjetila državna tajnica za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Zdravka Bušić.
Povod dolaska u Crnu Goru bio je 18. sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP), koji se održao u Podgorici.
Gospođa Bušić je izrazila zadovoljstvo posjetom hrvatskoj nacionalnoj manjini u Crnoj Gori te je predsjednik HNV – a Zvonimir Deković približio rad HNV- a, istakao brojne aktivnosti hrvatske nacionalne manjine, kao i probleme s kojima se Hrvati kao manjina u Crnoj Gori susreću. Predsjednik Vijeća je također naglasio značaj zalaganja hrvatske manjine za promicanje i očuvanje svega što baštine kao autohtoni narod na ovim prostorima.
Profesorica hrvatske nastave u Crnoj Gori Brankica Vrbat se osvrnula na važnost hrvatske nastave, koja djecu upoznaje s matičnom državom, jezikom, kulturom, poviješću, a ekskurzijama i mogućnost obilaska i upoznavanja gradova diljem Hrvatske, što predstavlja veliko bogatstvo za polaznike nastave.
Sastanku je nazočio i potpredsjednik Općine Tivat Ilija Janović, koji je tajnicu Bušić upoznao s radom Općine i aktivnostima. Gospođa Bušić je također upoznata s radom Radija Dux, jedinog hrvatskog elektronskog medija u Crnoj Gori.
Sastanku su nazočili veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić, kao i generalna konzulica Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Kotoru Jasminka Lončarević.
Državna tajnica Bušić nam je u audio zapisu rekla nešto više o samom povodu dolaska te se osvrnula na značaj dobre suradnje između dviju državu.

Audio: 
Državna tajnica Zdravka Bušić