Porto Montenegro donirao optičku opremu ornitološkom rezervatu Solila

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 14. lipnja 2016. - 8:49
Autor: 

Kompanija Adriatic Marinas donirala je ornitološkom rezervatu Solila optičku infrastrukturu, kao, prvenstveno, zaštićenom parku prirode, uz pomoć kojih će svi zainteresirani posjetitelji od ove sezone moći da uživaju u promatranju ptica.

Donacija podrazumijeva optičku opremu: durbin, stalak i dvogled, u vrijednosti od 1.500 eura, s kojom se može i turistički valorizirati ovaj tivatski prirodni rezervat a biljnim i životinjskim vrstama.

„S novom infrastrukturom, turisti će biti u mogućnosti da promatraju ptice na Solilima – sa Preduzećem za upravljanje Morskim dobrom, Turističkom organizacijom Tivat i Opštinom Tivat zajednički radimo na projektu Solila, koji podrazumijeva kreiranje ove lokacije kao ornitološkog centra i turističke destinacije“, istakla je Marija Stanišić iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore.

„Klijentela marine za superjahte i nautičkog naselja Porto Montenegro žele da osim sadržaja našeg turističkog proizvoda istražuju i Boku Kotorsku – ornitološki rezervat Solila sa svojim istorijsko -kulturnim nasljeđem, zasigurno, ima kapacitete da bude zanimljiva lokacija za njihov boravak u prirodi“, istakala je PR koordinatorica  Porta Montenegra Kristina Škanata.

Na Solilima je do sada registrirano  111 vrsta. No, spisak nije ni približno konačan, jer se svake godine na njima registrira po nekoliko novih za to stanište. Obzirom da je u Europi do sada registrirano 526 ptičjih vrsta, broj prisutnih ptica na ovoj laguni čini više od 20% ukupnog broja vrsta europske ornitofaune, što nije zanemarljivo. Posebno se ističe značaj najmanje 11 vrsta iz Aneksa i Ptičje direktive EU, te nekoliko globalno ugroženih ptičjih vrsta kakav je na primjer fendak, Phalacrocorax pygmeus.